SP Groningen

Gasten zweten bij Politiek Café ZoutZuur

10-06-2007 *
Een warme zaal bovenin Simplon is op zondag 3 juni 2007 het toneel van alweer de vierde editie van Politiek Café Zoutzuur. Rustig, want het was boven de twintig graden, druppelden de gasten binnen. Verwelkomd door de Balkan beats van DJ Folkoteka Spartak werd de zaal gevuld, waarna de altijd gevatte Tjeerd van Dekken het café opende.

Het eerste debat had betrekking op de subsidiëring van lokale poppodia en culturele evenementen. Peter Weening, programmeur van Vera, had zich in het hol van de leeuw begeven en was tijdens het gesprek bijna niet te houden. Volgens Weening is het onrechtvaardig dat het ene poppodium relatief veel subsidie krijgt, terwijl de andere zelf de broek goed omhoog kan houden. Lenneke van Mameren vindt het niet juist dat Groningen Simplon zoveel geld geeft en heeft met haar VVD-fractie tegen de subsidie gestemd. Volgens haar is Simplon een bodemloze put. Hans-Paul Klijnsma van Groen Links wil het liever even niet hebben over de problemen van Simplon en zegt ook in antwoord op de opmerking van Van Mameren dat Simplon nu dicht was geweest als zij en haar fractie hun zin hadden gekregen door geen subsidie te geven. Van het organiseren van een festival in Groningen wil Weening niks weten: 'niet mijn terrein' is het duidelijke commentaar. Van Mameren en Klijnsma hebben wel oren naar de suggestie van Van Dekken, maar tot een concreet idee komen de gasten aan tafel tijdens Zoutzuur niet.

Na een prettige drinkpauze, waarbij de Balkan beats weer door Simplon galmden, discussieerden professor Frank Ankersmit en SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak met elkaar over het socialisme en het liberalisme. De hoogleraar typeerde het socialisme als een noodzakelijke correctie op het liberalisme is, waardoor uitwassen van het liberalisme voorkomen kunnen worden. Socialisme brengt het menselijke element weer terug in de politiek, aldus Ankersmit. Volgens Van Raak is het socialisme niet slechts een goede aanvulling op het liberalisme, maar maakt het zij het liberalisme overbodig. 'Het liberalisme zorgt per definitie voor ongelijkheid tussen mensen', zei het Tweede Kamerlid. Beide gasten waren het over één ding in ieder geval roerend eens: beiden zijn zij tegen de graaicultuur, die volgens Ankersmit zelfs op Europees niveau moet worden aangepakt. Veel meer zou de politiek moeten streven naar een herkenbare relatie zijn tussen prestatie en beloning. Ankersmit is dan ook een echte Thorbeckiaanse liberaal en geen neo-liberaal.

Ook gaf hij nog een waarschuwing aan het adres van de SP. De reden waarom de SP zo groot is geworden kwam volgens hem omdat het vorige kabinet, naar Nederlandse maatstaven, zo extremistisch was. Mensen uit het politieke midden zouden daarom in de armen van de SP zijn gedreven. Bij een gematigd kabinet zou de SP weer geminimaliseerd kunnen worden. Van Raak was hiervoor totaal niet bang. Hij zei dat hij er desnoods persoonlijk voor zou zorgen dat de SP 'met haar poten in de modder blijft staan.' Een bevestiging voor een structureel succes van de SP zag hij in het feit dat in de gemeenten waar de SP in het bestuur plaats had genomen, de partij relatief meer stemmen heeft gekregen in de laatste gemeentelijke verkiezingen.

Ten slotte was het woord aan een columnist, die vanwege zijn principiële keuze voor zondagsrust niet lijfelijk aanwezig kon zijn. Op een groot videoscherm was echter een eerder opgenomen boodschap van de fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer, Arie Slob, wel te zien. Met als onderwerp: zondagsrust natuurlijk. Vooral sinds hij zijn nieuwe functie heeft betrokken, merkt hij dat een rustige vrije dag een zegen is in het hectische leven van alledag. Dit kon hij dan ook als tip meegeven aan alle actieve SP-ers. Alleen vanwege het landsbelang en eventueel voor uitgezonden soldaten zullen politici van zijn partij de zondagsrust laten verstoren, aldus Slob.