Gemeente Hattem

PERSBERICHT, Hattem, 24 april 2007

Prinses Margriet opent 50e Nationaal Kamp Hattem Prinses speelt rol in theaterstuk `Robbie Hoedt, over Truffels en Flierefluiters'

Hattem, 24 april 2007 - Op maandag 4 juni opent HKH Prinses Margriet der Nederlanden het 50e Nationaal Kamp in Hattem. Ook tijdens het 25-jarig jubileum van het toenmalige Nationaal Kamp voor Schipperskinderen was de Prinses aanwezig. Net als 25 jaar geleden speelt de Prinses een actieve rol in de openingsceremonie van het kamp.

Robbie Hoedt
De kampweek staat elk jaar in het teken van een thema. Dit jaar is dat `Robbie Hoedt', een verhaal dat speelt in het middeleeuwse Engeland. Na het vertrek van Koning Richard Leeuwenmoed vanwege de Derde Kruistocht neemt Prins Jan Zondertand het koningschap waar. Een zwarte periode breekt aan, in het bijzonder voor de inwoners van het district Hattemshire. Als de lokale Robbie Hoedt door de prins gevangen wordt genomen, lijkt er voor de bewoners geen hoop meer. Totdat Prinses Margriet ten tonele verschijnt. Zij speelt een belangrijke rol in de vrijlating van de lokale held en vanaf dat moment zijn de dagen van Prins Zondertand geteld.

Tijdens de 25e editie van het kamp hielp de Prinses mee om een einde te maken aan `De Fransche overheersching' en de bevrijding van de Rode Pimpernel. Daarvoor was zij tijdelijk lid van het Geheim Genootschap.

Nationaal Kamp Hattem
In 1957 ging een klas van de Prinses Margrietschool uit Zwolle kamperen in bossen bij Hattem. Dat uitstapje groeide uit tot een schoolwerkweek van formaat. Ieder jaar nemen er ruim vierhonderd basisschoolkinderen (groep 7 en 8) uit heel Nederland deel aan het Nationaal Kamp Hattem.

De Nationaal Kampweek ontwikkelde zich tot een volwassen scholings- en opvoedingsproject: kinderen bivakkeren in een tent, koken hun eigen potje, ondergedompeld in een wereld vol kinderavonturen. Daar zijn ze groot en sterk, moeten ze samenwerken en hun beste beentje voorzetten. Ieder jaar speelt het Nationaal Kamp Hattem een nieuw kampverhaal.

Oorspronkelijk was de kampweek bedoeld voor schipperskinderen. Door een veranderende vaart en het langzaam afnemend aantal schippers(kinderen) werd de kampweek ook steeds meer toegankelijk voor kinderen van `gewone' scholen. Vanaf begin 2006 heet de kampweek daarom niet meer Nationaal Kamp voor Schipperskinderen maar Nationaal Kamp Hattem.


------------