RVD / Kon. Huis nr. 97: Koningin - Euromedlab 2007

RIJKSVOORLICHTINGSDIENST
Persbericht

KONINGIN BIJ CONGRES KLINISCHE CHEMIE EN LABORATORIUMGENEESKUNDE

Hare Majesteit de Koningin woont maandag 4 juni in de Amsterdam RAI een wetenschappelijke lezing bij op Euromedlab 2007, een internationaal congres voor klinische chemie en laboratoriumgeneeskunde. Aansluitend opent de Koningin de tentoonstelling van hoogwaardige analytische apparatuur voor medisch onderzoek in bloed en andere lichaamsvloeistoffen. Deze tentoonstelling wordt tegelijk met het congres in de RAI gehouden.

Euromedlab wordt om het jaar georganiseerd in een Europees land. Dit jaar is de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde, NVKC, gastheer. Het congres heeft ruim 2500 deelnemers.

Aan het congres is een grote tentoonstelling gekoppeld waar de internationale diagnostica-industrie de laatste ontwikkelingen toont op wetenschappelijk en technologisch gebied. Op dit moment zijn er bijvoorbeeld belangrijke ontwikkelingen gaande op het gebied van de zogenaamde biomarkers - stoffen in het lichaam die de ontwikkeling van ziekten in een vroeg stadium kunnen voorspellen. Daarnaast is er aandacht voor moleculair-biologische technieken (DNA-diagnostiek) en high-tech robotisering van medische apparatuur.

Klinische chemie is een laboratoriumspecialisme in de gezondheidszorg dat zich bevindt op het snijvlak van de geneeskunde en de natuurwetenschappen. De klinisch chemicus of arts klinische chemie, lid van de medische staf van het ziekenhuis, is eindverantwoordelijk voor het laboratoriumonderzoek.

De laboratoria in ziekenhuizen en eerstelijns diagnostische centra verrichten diagnostisch onderzoek voor de patiënt en spelen daarnaast een belangrijke rol bij therapie, monitoring en voorkoming van ziekten. In de laboratoria werkt een groot aantal analisten en doktersassistenten.

De NVKC, 60 jaar geleden opgericht, is een wetenschappelijke vereniging met 660 leden, onder wie klinisch chemici, academisch medewerkers van medisch diagnostische laboratoria en vertegenwoordigers uit de diagnostische industrie.

Noot voor redacties (