De spankracht van de EU: discussiebijeenkomst en publicatie

15.05.2007 / 15:25 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Europees parlement den haag

Europees parlement den haag

PERSVERKLARING
De spankracht van de Europese Unie: discussiebijeenkomst en publicatie

Op 4 juni a.s. organiseren de Universiteit Leiden en het Bureau Europees Parlement Den Haag tussen 12.00 uur en 14.00 uur in Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10 in Den Haag een discussiebijeenkomst over de spankracht van de Europese Unie. Gaan uitbreiding van de EU en democratie nog wel samen?

Publicatie over de spankracht van de Europese Unie
De Europese Unie Studies van de Universiteit Leiden brengt bij Uitgeverij Lemma de bundel De Spankracht van de Europese Unie uit. De centrale vraag in de bundel is of uitbreiding en democratie nog samengaan. Uitbreiding is en blijft immers een politiek heet hangijzer, ook onder Nederlandse kiezers. Bovendien bemoeilijkt de groeiende diversiteit van de Europese Unie een Europa-breed democratisch debat. Bijdragen zijn er onder meer van Prof. Dr. Joop van Holsteyn, Prof. Dr. Jan Rood en Dr. Peter van Ham. De redacteurs Jean Penders en Hans Vollaard zijn verbonden aan de Europese Unie Studies van de Faculteit Letteren in de Universiteit Leiden.

Discussiebijeenkomst over de spankracht van de EU: 4 juni a.s. in Nieuwspoort, Den Haag Ter gelegenheid van de publicatie van De Spankracht van de Europese Unie organiseren de Universiteit Leiden en het Bureau Europees Parlement een discussiebijeenkomst met als leidende thema's:

1. De stem van de Nederlandse kiezer inzake EU-uitbreiding,
2. De spanning tussen groeiende diversiteit en democratie in een uitbreidende unie. Na een korte inleiding door Drs. S.P. van der Vaart, directeur Bureau Europees Parlement, laten onder leiding van Jean Penders de volgende sprekers over deze twee vragen hun licht schijnen:

Prof. Dr. J.J.M. van Holsteyn buitengewoon hoogleraar kiezersonderzoek Prof. Mr. L.J.Brinkhorst hoogleraar, voormalig lid van het Europees Parlement
Drs. J.P. Vollaard co-redacteur De Spankracht van de Europese Unie

Daarna volgt een debat over de vermelde materie tussen drie Europawoordvoerders in de Tweede Kamer, te weten Drs. H.J. Ormel, (CDA), Drs. J.H. ten Broeke (VVD) en Drs. H. van Bommel (SP) (ntb).

De discussiebijeenkomst vindt plaats op 4 juni a.s., tussen 12.00 en 14.00 uur, in Nieuwspoort, Lange Poten 10, Den Haag.

Meer informatie
Drs. Sjerp van der Vaart, directeur Bureau Europees Parlement Den Haag, 070 - 3135400 Drs. Hans Vollaard, docent-onderzoeker EU Studies Universiteit Leiden, 071 - 527 2089.

Op de inhoud van het boek De spankracht van de Europese Unie rust een embargo tot 4 juni 2007. Voor meer informatie over het boek of het aanvragen van een recensie-exemplaar kunt u ook contact opnemen met Saskia van Weert (saskia.vanweert@lemma.nl), afdeling marketing van Uitgeverij LEMMA.