Ingezonden persbericht


Programma juni 2007 - Felix Meritis - Amsterdam

Felix Meritis
Europees Centrum voor Kunsten en Wetenschappen

Agenda JUNI 2007:


· 4 juni - Week van Duurzaam Amsterdam - workshops
· 5 juni - Café Foreign Affairs - debat
· 8 juni - 19e Globaliseringslezing met Wangari Maathai en Ruud Lubbers - lezing
· 11 juni - Great Expectations: over de genetische toekomst - Dieet op maat: hoe gezond is voeding speciaal voor uw genenpakket? - debat
· 13 juni - Kristien Hemmerechts in gesprek met Esther Freud, Edna O'Brien en Rachel Cusk - literatuur
· 19 juni - Felix & Sofie: De logica van leven en dood - filosofencafé
· 22 juni - Doorbraak-debat - 'Creatieve Samenleving': de nieuwe maatschappijverandering - politiek café

Reserveren: tel 020 623 13 11 of e-mail: receptie@felix.meritis.nl Voor actuele programma-informatie: http://www.felix.meritis.nl Reserveren bij Felix Meritis, tenzij anders vermeld.

week van dUURZaaM AMSteRdaM: Business Breakfast & speeddate workshop over duurzaamheid Maandag 4 juni - 8.30 & 16.00 uur - gratis - aanmelden: vroege@pentascope.nl Workshops

Twee workshops in het kader van de week van Duurzaam Amsterdam over thema's als diversiteit, integriteit, participatie, bewustwording, leiderschap en betrokkenheid:
· Business Breakfast, een goed gesprek over duurzame waarden (8.30-10.00 uur): Een kleurrijk ontbijt dat de lippen doet losmaken. Een belevenis die je aan het begin van de werkweek duurzaam op scherp zet. Durf jij kleur te bekennen?
· Speeddate workshop over duurzaamheid (16.00-18.00 uur): Je wordt uitgedaagd jouw essentie van duurzaamheid te ervaren. Wat is je eigen schitterende bijdrage in de organisatie? En durf je dat met anderen te delen?

Deze workshops worden georganiseerd door Pentascope.

Café Foreign Affairs
Dinsdag 5 juni - 20.00 uur - gratis - aanmelden: reservations@dare2connect.nl Debat

Frans Timmermans in gesprek met de correspondenten bij de Europese Unie Bernhard Bulcke (De Standaard) en Adriana Cerretelli (Il Sole 24 Ore) alsook Ben van der Velden (voormalig correspondent van NRC Handelsblad) over de toekomst van de EU en de positie van Nederland.

Dit debat is onderdeel van Dare2Connect, een samenwerkingsprogramma van Felix Meritis en de Stichting Internationale Culturele Activiteiten/ SICA.


* * * Felix Meritis op locatie * * *

19e globaliseringslezing MET Wangari Maathai en Ruud Lubbers Vrijdag 8 juni - 12.30 uur - locatie: Den Haag - 12,50 / 8,50 - reserveren: Haags Uitburo, 0900-8282999 (vanaf 23 mei) - voertaal: Engels Lezing

Wangari Maathai won de Nobelprijs voor de Vrede in 2004. Zij is de oprichtster van de milieuorganisatie Green Belt Movement en onderminister van milieu van de regering in Kenia. Ter gelegenheid van het verschijnen van de Nederlandse vertaling van haar autobiografie Ongebroken (De Geus, 2007) brengt zij een bezoek aan Nederland. Op 7 juni wordt zij ontvangen door Koningin Beatrix en geeft zij een masterclass in Den Haag. Voor de vrijdagmiddag wilde zij nog een plekje vrijmaken in haar agenda voor De Globaliseringslezing. Ruud Lubbers gaat met haar in gesprek over het VN Klimaatrapport en wat wij in het westen van Afrika kunnen leren.

De Globaliseringslezing is een initiatief van Uitgeverij Lemniscaat, VPRO/Tegenlicht, de Volkskrant, Felix Meritis en NCDO.


* * *

Great Expectations: over de genetische toekomst
Dieet op maat: hoe gezond is voeding speciaal voor uw genenpakket? Maandag 11 juni - 20.00 uur - gratis - reserveren: 0900-5894636 (0900 LUXINFO) / koen.dortmans@lux-nijmegen.nl Debat

Genetisch onderzoek is een grote zegen aldus wetenschappers. Aan dat onderzoek kleven fikse risico's beweren critici. Welke onderwerpen en vragen verdienen meer aandacht in de discussie over genomics? Een panel van maatschappelijke experts onder leiding van voormalig PvdA-voorzitter Felix Rottenberg onderzocht deze vraag. Op 21 mei presenteert het panel de resultaten voor de maatschappelijke agenda. Het Centre for Society and Genomics (CSG), opdrachtgever van het onderzoek, en LUX Nijmegen organiseren vier publieke debatten in Nijmegen, Groningen, Amsterdam en Tilburg over cruciale maatschappelijke dilemma's die een plaats zouden moeten krijgen op de agenda van onderzoek en politiek. In Felix Meritis vindt het debat over genomics en voedselkwaliteit plaats.

Persoonlijke dieetadviezen en op het individu toegesneden voeding zijn de toekomst. Nu al profileren voedselproducenten zich met hun 'personalised nutrition' of 'functional food'. In de toekomst, als u weet dat u genetisch een grote kans heeft om kanker, alzheimer of hart- en vaatziekten te krijgen, kunt u uw noodlot afwenden, zolang u zich aan uw dagelijkse persoonlijke dieet houdt. Zo beloven wetenschappers en voedingsindustrie althans. Kwakzalverij of de nieuwe werkelijkheid? Hoe weet u of de wetenschappelijke claims van dit genetische wondervoedsel kloppen?

Vragen van CSG-panellid Arie van den Brand (voorzitter Platform Biologica). Antwoorden van Rein Vos (hoogleraar gezondheidsethiek, Universiteit van Maastricht) en Wim Saris (corporate scientist Humane Nutrition DSM). Het debat staat onder leiding van Marjan Slob (publicist en onderzoeker).

Dit debat wordt georganiseerd door Centre for Society and Genomics (CSG) en LUX Nijmegen.

Kristien Hemmerechts in gesprek met Esther Freud, Edna O'Brien en Rachel Cusk Woensdag 13 juni - 20.15 uur - 10,- / 7,50 (CJP, 65+) - voertaal: Engels Literatuur

Van 11 tot en met 17 juni presenteert De Bezige Bij de Week van de Engelse en Ierse Literatuur met nieuwe romans van een zestal belangrijke Engelse en Ierse schrijvers. Drie van hen komen naar Nederland voor de Avond van de Engelse en Ierse literatuur op 13 juni in Felix Meritis. Topauteurs Edna O'Brien, Esther Freud en Rachel Cusk praten met Kristien Hemmerechts over hun schrijverschap.

Edna O'Brien werd beroemd met haar roman De buitenmeisjes. De openhartige beschrijving van de vrouwelijke seksualiteit maakten het boek destijds tot een `succès de scandale'. Hoewel O'Brien al sinds 1960 in Londen woont, spelen al haar boeken zich in Ierland af. O'Brien heeft inmiddels vele romans op haar naam staan, waaronder de trilogie Het huis van de volmaakte eenzaamheid, Bij de rivier en Een wilde december. Haar nieuwste roman Avondlicht verschijnt op 12 juni.

Esther Freud brak in 1994 door met haar roman Hideous Kinky (vertaald als De kleur van henna), die gaat over haar merkwaardige jeugd in Marokko. In haar romans spelen familierelaties een nadrukkelijke rol. Esther Freud is de dochter van kunstschilder Lucian Freud en de achterkleindochter van Sigmund Freud. Haar prachtige nieuwe roman Liefdesval speelt zich af in Toscane.

Rachel Cusk baarde opzien met haar boek In het land van moeders, over haar eerste jaar als moeder, waarin ze afrekent met de mythe van het moederschap. Tegelijk werd Cusk onder meer door het Engelse tijdschrift Granta uitgeroepen tot een van de meest beloftevolle auteurs. Die belofte loste ze in met haar roman Arlington Park. Het moederschap en familierelaties zijn een constante in het werk van Cusk, waarbij niemand aan haar scherpe pen ontsnapt. In juni verschijnt In de beste familie waarin ze de mythe van het ideale gezin doorprikt.

Gespreksleider van de avond is Kristien Hemmerechts (auteur, journalist en hoofddocent Engelse letterkunde aan de Katholieke Universiteit Brussel). Als auteur werd ze onder meer bekend met haar boek Taal zonder mij, over haar overleden echtgenoot, de bekende Vlaamse dichter Herman de Coninck. Andere romans van haar hand zijn Brede heupen en De tuin der onschuldigen. Hemmerechts schreef ook verhalenbundels en essays.

Deze avond wordt georganiseerd door De Bezige Bij.

Felix & Sofie: de logica van leven en dood
Dinsdag 19 juni - 20.00 uur - gratis
Filosofencafé

In de laatste aflevering van het seizoen gaat Felix & Sofie er nog even stevig tegenaan! Allereerst een logische beschouwing over nut en noodzaak van de logica en als uitsmijter de winnaar van de Socrateswisselbeker Chris Buskes over zijn boek Evolutionair Denken met antwoorden op vragen als: waarom sterven we? Is de mens van nature goed? Vragen om een zomer lang over na te denken!

Voor meer informatie zie: www.felix-en-sofie.nl

DOORBRAAK-DEBAT - 'Creatieve Samenleving': de nieuwe maatschappijverandering Vrijdag 22 juni - 17.00 uur - gratis
Politiek café

Een door de politiek genegeerd onderwerp is de 'creatieve samenleving' die nodig is om de innovatieve kenniseconomie te laten bloeien. De term is gebruikt door de econoom Richard Florida, die gespecialiseerd is in hoe de innovatieve economie bevorderd kan worden. Het is een samenleving gebaseerd op internationale openheid, tolerantie en ruimtelijke menging van alle inkomensgroepen en etnische achtergronden om zo ruimte te geven aan uitwisseling van ideeën. Het vereist bruisende, groene steden met popfestivals, experimentele kunst, waar het internationale talent betrokken wordt bij de inrichting van de stad, die z'n oude architectuur koestert en industriële architectuur recyclet. De creatieve samenleving is niet alleen de wereld van hoogopgeleide en dikbetaalde yuppen. Creativiteit zit in ieder mens en moet ook bij ieder mens worden gebruikt. Dat vereist uitbannen van de armoede in Nederland, brede toegankelijkheid van gezondheidszorg en (hoger) onderwijs en de aanpak van werkeloosheid om criminaliteit uit te bannen en de arbeidsroutine en -ervaring levend te houden.

Pieter Winsemius (voormalig minister VROM) gaat hierover in debat met Ella Vogelaar (minister van Volkshuisvesting en Integratie), Anemieke J.M. Roobeek (hoogleraar Nijenrode Universiteit), Frank Köhler (directeur Milieudefensie) en Agnes Jongerius (voorzitter FNV).

Dit debat wordt georganiseerd door Nieuwedoorbraak.nl in samenwerking met Felix Meritis.

Felix Meritis, Keizersgracht 324, 1016 EZ Amsterdam tel. 020 626 23 21, fax 020 624 93 68, felix@felix.meritis.nl www.felix.meritis.nl