Waterschap Rivierenland

Waterschap dicht weer `gaten' in de dijk in Zaltbommel

Maandagochtend 4 juni a.s. oefent Waterschap Rivierenland het sluiten van enkele coupures in Zaltbommel. Coupures zijn doorgangen voor verkeer en voetgangers in waterkeringen, zoals dijken en kades. Bij hoogwater sluit het waterschap deze `gaten' in dijken en kades, zodat het gebied erachter veilig is voor het rivierwater.

Dit keer gaat het in Zaltbommel om drie coupures: De eerste is de doorgang van de Waalkade naar het Rotterdamse Bolwerk, nabij de oude Wasserij. De andere twee zijn de doorgangen vanaf de Waalkade naar de Veerweg. De overige coupures in Zaltbommel zijn vorig jaar al eens getest.
Oefeningen in het sluiten van deze coupures zijn nodig om goed voorbereid te zijn op hoge waterstanden in de Waal. Uiteraard komen ook de andere coupures in het gebied van Waterschap Rivierenland regelmatig bij oefeningen aan de beurt.

Aluminium balken
Tijdens de oefening controleren medewerkers van het waterschap de materialen zoals de aluminium balken, die nodig zijn om de coupures te sluiten. Ze bekijken of alle materialen compleet en in goede staat zijn. Een belangrijk onderdeel van de oefeningen is het daadwerkelijk sluiten van de coupures. De sluitingsprocedures worden geoefend en er wordt gekeken naar de tijd die daarvoor nodig is. Omdat Gemeente Zaltbommel voor de oefening enkele wegen tijdelijk afsluit, vormen ook de verkeersmaatregelen een punt van aandacht.

Verkeershinder
Tijdens de oefening zal het verkeer enige hinder ondervinden vanwege enkele tijdelijke wegafsluitingen. Deze vinden 's ochtends plaats tussen 8.00 uur en 12.00 uur. De gemeente Zaltbommel treft de benodigde verkeersmaatregelen.