Ingezonden persbericht


UITNODIGING PERSBIJEENKOMST CIRCO CIRCOLO MAANDAG 4 JUNI 2007

Locatie: ISH Institute, Willinklaan 3-5, Amsterdam; Aanvang 11:00 uur

's Hertogenbosch, 29 mei

STICHTING BRIANTELLI PRESENTEERT HET EERSTE INTERNATIONALE FESTIVAL VOOR CIRCUSTHEATER

In oktober 2007 gaat er iets bijzonders gebeuren in Nederland. Van 19 tot en met 28 oktober is het landgoed Velder in Liempde (Brabant) het decor voor het eerste internationale festival voor Circustheater in Nederland. Dit festival Circo Circolo wordt georganiseerd door de Stichting Briantelli.

Tijdens dit festival zullen, naast diverse internationale voorstellingen, twee Nederlandse producties hun première beleven. De gezelschappen ISH en de Ashton Brothers zetten hun eerste schreden in de Circuspiste. ISH is een multidisciplinair gezelschap waar acrobatische stunts, dans op inline skates, streetdance, breakdance, videokunst, urban lifestyle en martial arts een plek vinden binnen de voorstellingen. De Ashton Brothers zijn bekend van hun bonte mix van clownerie, cabaret, acrobatiek, slapstick, rock-'n-roll en goocheltrucs.

Op maandag 4 juni aanstaande wordt het festivalprogramma gepresenteerd en zal er een toelichting worden gegeven op de nieuwe Nederlandse producties. Tijdens deze persbijeenkomst worden enkele korte circusacts gepresenteerd die een goed en fotogeniek beeld geven van Nieuwe Circus vormen.

De afgelopen 25 jaar heeft het circus een sterke evolutie beleefd. Klassieke visies en vormen hebben het veld geruimd voor eigentijdse versies en varianten. Er is ruimere aandacht voor regie en dramaturgie, een verhalende structuur en onorthodoxe acts. Een ander kenmerk van het Circustheater is het ontbreken van getemde dieren. Deels is deze vernieuwing te danken aan de flirts die het circus met podiumkunsten als theater, dans en muziek is aangegaan.

Deze vernieuwende culturele wind is, buiten voorstellingen op verschillende zomerfestivals, grotendeels aan Nederland voorbij gegaan, maar de wind is nu gedraaid. De belangstelling voor het Nieuwe Circus neemt toe. Dat blijkt uit een toegenomen aandacht voor jeugdcircus, de start van twee HBO-opleidingen voor Circusperformance (Rotterdam en Tilburg) en de initiatieven van ISH en de Ashton Brothers om Nederlandse Circustheatervoorstellingen te produceren.

Circustheaterfestival Circo Circolo heeft een stevige internationale ambitie, wil exponenten van het Nieuwe Circus presenteren en het Nieuwe Circus profileren als vernieuwend kunstdiscipline. Tijdens het festival wordt een internationaal seminar georganiseerd. Daarnaast is een speciale live televisie-uitzending van de NOS over het Nieuwe Circus in voorbereiding. Deze uitzending wordt vanaf het festivalterrein gepresenteerd.

Graag nodigen wij u uit om aanwezig te zijn bij de persbijeenkomst van Circo Circolo

Wij verzoeken u vóór donderdag 31 mei een mail te sturen naar: marc@circocircolo.nl

Voor meer informatie, beeld, tekst en/of interviewaanvragen:

Circo Circolo | www.circocircolo.nl
Wim Claessen | wim@circocircolo.nl
Marc Eysink Smeets | marc@circocircolo.nl