Ingezonden persbericht


De Balie presenteert: een avond over Liberia en Sierra Leone

debalie | centrum voor politiek en cultuur

Charles Taylor naar de rechter

Een avond over de burgeroorlogen van Liberia en Sierra Leone

maandag 4 juni | 19.30 uur (film), 21.30 uur (debat) | voertaal Engels

Op 4 juni begint in Den Haag het proces tegen de voormalige president van Liberia, Charles Taylor. Elf aanklachten zijn tegen hem ingediend, allemaal wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Hij wordt verdacht van onder andere moord, verkrachting, het dwingen tot slavernij en het gebruik van kindsoldaten. Hoewel Taylors bewind in Liberia buitengewoon gewelddadig was, betreffen deze aanklachten enkel zijn betrokkenheid bij de burgeroorlog in buurland Sierra Leone.

De Balie organiseert op deze datum een noodzakelijke maar niet-zo-plezierige avond met feiten en persoonlijke verhalen over de burgeroorlogen in beide landen, onder de titel 'Liberia and Sierra Leone: Past, Present and Future'.

Eerst de film Liberia: an uncivil war. Documentairemaker Jonathan Stacke geeft een confronterend ooggetuigenverslag van de laatste maanden van het bewind van Taylor in 2003. Stacke zelf filmt in Monrovia, het laatste bolwerk van Taylor; collega-filmer James Brabazon reist mee met de rebellen die optrekken naar de hoofdstad. Terwijl kinderen van het ene leger die van het andere zonder scrupules afmaken, zit de gewone Liberiaan er tussenin en kijkt de internationale gemeenschap liever een andere kant op. De film won de speciale juryprijs op het IDFA, won de Courage Under Fire Award van IDA en werd genomineerd voor een Emmy.

Na een korte pauze spreekt Pieter van Os (De Groene Amsterdammer) met Krijn Peters (onderzoeker aan het Center for Development Studies in Swansea), Vamba Sherif (Liberiaanse schrijver) en Alfred Mokuwa (Sierra Leonees, student aan de Universiteit van Wageningen) over de oorlogen in de twee landen, de toekomstverwachtingen en over de betekenis van de rechtszaak tegen Charles Taylor.

Met dank aan Oxfam Novib.

Over de deelnemers:
Krijn Peters heeft voor zijn proefschrift Footpaths for reintegration; Armed conflict, youth and the rural crisis in Sierra Leone talloze veteranen, vaak nog tieners, gesproken over hun ervaringen en de oorzaken van het conflict. Hij doet regelmatig voor het Special Court for Sierra Leone. In de Groene Amsterdammer van deze week staat een artikel van Pieter van Os over Liberia en Sierra Leone waarvoor hij onder anderen Krijn Peters heeft gesproken. Vamba Sherif is een van oorsprong Liberiaanse schrijver en woont in Groningen. Hij debuteerde in 1999 met het boek Het land van de vaders. Sindsdien verschenen Het koninkrijk van Sebah (2003) en Zwijgplicht (2007). Met de VPRO reisde hij in 2000 voor het eerst terug naar zijn vaderland, waar hij Charles Taylor ontmoette. Een paar maanden geleden sprak hij de vrouw van Taylor. Een artikel met dat interview staat deze week eveneens in De Groene Amsterdammer. Alfred Mokuwa komt uit Sierra Leone. Hij was jarenlang de onderzoeksassistent van Paul Richards, hoogleraar in Wageningen en onder andere auteur van het boek No peace, no war; the anthropology of contemporary armed conflicts. Alfred Mokuwa is momenteel bezig met een proefschrift over voedselveiligheid in conflictsituaties, onder begeleiding van Richards.

Praktische informatie
Waar: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam Wanneer: maandag 4 juni, 19.30 uur
Reserveren: De Balie 020-5535100 (openingstijden kassa: op werkdagen van 17.00 uur t/m 21.00 uur. Kaarten zijn ook te koop en te reserveren via de website www.debalie.nl/agenda). Kaarten zijn E 7,-, E 5,- met korting. De film en het gesprek zijn ook los van elkaar te volgen. Het gesprek begint om 21.30 uur, kaarten voor het gesprek zijn E 4,-, E 2,- met korting Taal: Engels
Live: Het gesprek is live te volgen via www.debalie.nl.