Gemeente Rotterdam

De commissie voor Economie, Sociale zaken, Haven, Milieu en Vervoer (ESMV) bezoekt van 4 tot en met 8 juni de steden Göteborg en Helsinki. Tijdens de reis maken de leden kennis met internationale ontwikkelingen op het gebied van economie, haven en vervoer. Het centrale thema is de Stadsvisie.

De commissie voor Economie, Sociale zaken, Haven, Milieu en Vervoer (ESMV) bezoekt van 4 tot en met 8 juni de steden Göteborg en Helsinki. Tijdens de reis maken de leden kennis met internationale ontwikkelingen op het gebied van economie, haven en vervoer. Het centrale thema is de Stadsvisie. Göteborg en Helsinki zijn voor wat betreft de omvang, vraagstukken en beleidsdoelstellingen vergelijkbaar met Rotterdam.

Havenzaken, creatieve economie en klimaatbeleid

De commissieleden ontmoeten lokale bestuurders, vertegenwoordigers van bedrijven, wetenschappers en organisaties. Het internationale bezoek start in de Zweedse stad Göteborg waar bijzondere aandacht zal zijn voor de creatieve economie, havenontwikkelingen en het klimaatbeleid. Göteborg is op verschillende fronten vergelijkbaar met Rotterdam. Het is een moderne havenstad met een grote immigrantenbevolking. De herontwikkeling van de oude havengebieden is op dit moment actueel. Naast havenzaken is de verkeersdoorstroming ook een belangrijk thema. Het centrum van Göteborg is ondertunneld en de stad onderzoekt de aanleg van een fietsbrug. Verder staan duurzame energie en het klimaatbeleid hoog op de agenda. Er is een samenwerkingverband tussen de overheid van Göteborg, de wetenschappelijke sector en het bedrijfsleven.

Op 6 juni vertrekt de commissie naar Helsinki. Deze stad heeft met ruim 565.000 inwoners en 130 nationaliteiten de grootste immigrantenbevolking van Finland. Helsinki is net als Rotterdam een havenstad. Vernieuwingen op het gebied van openbaar vervoer staan op de politieke agenda. Daarnaast is ook de ontwikkeling van de culturele sector opvallend. In 2000 was Helsinki de culturele hoofdstad van Europa.

Commissie bereidt debat in de raad voor

De commissie bereidt zich met de reis inhoudelijk voor op debatten die binnenkort in de gemeenteraad aan de orde komen. Op 14 juni besluit de raad over het beleid voor de creatieve economie.

Ook het Rotterdams Klimaatinitiatief, de Tunnelvisie en de Stadshavens staan binnenkort op de agenda. Na het zomerreces besluit de gemeenteraad over de Stadsvisie.

De ontwikkeling van de Rotterdamse economie, de haven en het vervoer krijgen veel aandacht van de commissie ESMV. De verschillende onderwerpen kwamen tijdens externe oriëntaties aan bod. Eind vorig jaar oriënteerde ESMV zich op het energiebeleid van de stad. In maart 2007 spraken de leden met vertegenwoordigers van de Creative Cube. In april presenteerde de Stadsregio een plan voor het openbaar vervoer over water.

Bron: Griffie, 30-05-2007