Technische Universiteit Delft

Workflow
door M&C

Promotie van dhr. F. Miletic: "An architecture for Task Execution in Adverse Environments"

04 juni 2007 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer F. Miletic | Graduate Electrical Engineer, Servië en Montenegro
promotor | Prof.dr.ir. P.M. Dewilde EWI

An architecture for Task Execution in Adverse Environments Dit onderzoek beschrijft een architectuur voor gedistribueerd rekenen in mobiele omgevingen. Het begrip workflow staat voor het operationele aspect van een werkprocedure. Het begrip omvat de structuur van de taken, wie ze uitvoert, wat hun operationele wijze is, hoe zij gesynchroniseerd worden, hoe de informatie vloeit om de taken te ondersteunen en hoe zij worden bijgehouden in het systeem. De ontworpen architectuur is getest in een prototype implementatie genaamd 'dweam'.
Interesse in architecturen voor gedistribueerde executie van 'workflows' bestaat sinds lang. Er is echter nog nooit een adequate behandeling van 'workflow' executie gegeven voor mobiele systemen. Een mobiel 'workflow' systeem kan van groot belang zijn voor gebruikers die een gecoördineerde opdracht moeten uitvoeren in een complexe omgeving en zelf moeten instaan voor het tot stand komen van de coördinatie. Typische gebruikers zijn leden van een ploeg die optreedt bij de bestrijding van een ramp, bijvoorbeeld een ploeg brandweerlui, politieagenten of medisch personeel, waarbij de samenwerking tussen de leden gehinderd wordt door mobiliteit en een slechte communicatieomgeving. Communicatie met een GSM-netwerk, dikwijls gebruikt in een stadsomgeving, levert dikwijls niet de gewenste 'Quality of Service', als de beschikbaarheid ervan al niet verstoord wordt door de zich uitbreidende ramp, schade of overbelasting van de infrastructuur.
Ouderwetse, toegespitste systemen zoals walkie-talkie omgevingen zijn ontworpen voor communicatie tussen mensen alleen en bieden geen verbinding met een informatieverstrekkende achtergrond. Om deze redenen hebben wij onze inspanningen toegespitst op een systeemarchitectuur die tegelijk communicatie en onafhankelijkheid van de infrastructuur nastreeft, en in staat is om zowel de werkprocedures voor menselijke agenten als de informatievoorziening te ondersteunen.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 31 mei 2007