Technische Universiteit Delft

Gasstroming
door M&C

Promotie van dhr. R. Dorsman: "Numerical Simulations of Rarefied Gas Flows in Thin Film Processes"

04 juni 2007 | 10:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer ir. R. Dorsman | natuurkundig ingenieur, Nederland promotor | Prof.dr.ir. C.R. Kleijn (TNW)

Numerical Simulations of Rarefied Gas Flows in Thin Film Processes Er bestaan veel verschillende processen, zoals bv. `Chemical Vapor Deposition' (CVD), om vanuit de gasfase een dunne laag te deponeren. Deze processen worden bij steeds lagere druk uitgevoerd en met steeds kleinere afmetingen van gedeponeerde structuren, zelfs tot in het ijle (rarefied) stromingsregime.
Omdat numerieke simulaties vaak gebruikt worden om reactoren te ontwerpen en te verbeteren, is er dus duidelijk behoefte aan een programma dat in staat is om rarefied interne gasstromingen te berekenen.
Om dit doel te bereiken is de Direct Simulation Monte Carlo (DSMC) methode in de 2D STARS en 3D X-Stream programma's geïmplementeerd. De DSMC methode is ontwikkeld voor berekeningen aan hoge snelheid rarefied gasstromingen in ruimtevaarttoepassingen, maar kan ook uitstekend toegepast worden bij lage snelheid rarefied gasstromingen zoals die in bv. depositiereactoren voorkomen.
Na de implementatie zijn beide programma's gevalideerd met een breed scala aan problemen, waaronder een dunne laag depositie-experiment dat speciaal voor dit doel is opgezet en uitgevoerd. De resultaten van de berekeningen aan deze problemen waren zeer bevredigend, zodat geconcludeerd kan worden dat de DSMC methode in het algemeen, en de STARS en X-Stream programma's in het bijzonder, veelbelovend zijn voor numerieke simulaties aan rarefied interne gasstromingen, inclusief dunne laag depositieprocessen. De ontwikkelde programma's zijn uiteindelijk ook gebruikt voor berekeningen aan drie toepassingen in de dunne laag industrie, namelijk de warmteoverdracht in een stuwpuntsstromingsreactor (stagnation flow reactor), dunne laag depositie door een masker en de effectieve reactiesnelheid van gasmoleculen op een oppervlak met een gegeven reactiewaarschijnlijkheid.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 31 mei 2007