EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

06/04/2007 - CTGG maakt bezwaar tegen voorstel Frankrijk beperking vervoer gevaarlijke stoffen

Frankrijk beperking vervoer gevaarlijke stoffen

De Commissie Transport Gevaarlijke Goederen (CTGG) heeft in een brief aan de minister van Verkeer en Waterstaat bezwaar gemaakt tegen een voorstel van Frankrijk om het in de Europese Unie mogelijk te maken de mogelijkheden voor het vervoer van gevaarlijke stoffen te beperken. In de CTGG werken organisaties samen met leden verbonden aan het vervoer van gevaarlijke stoffen.

In een richtlijn over het vervoer van gevaarlijke stoffen in de Europese Unie wil Frankrijk een bepaling laten opnemen die overheden de mogelijkheid biedt om in te grijpen in bepaalde transporten van gevaarlijke stoffen. Daardoor zouden overheden een vervoersmodaliteit kunnen verbieden of een andere vervoerswijze (weg, water, spoor, lucht) verplicht stellen.

Op basis van cijfers en ervaring is er geen reden om het veiligheidsniveau van de ene vervoersmodaliteit hoger in te schatten dan dat van een andere. Bovendien kent Nederland de traditie van de vrije verladerkeuze en heeft de Nederlandse overheid in de beleidsnota vervoer gevaarlijke stoffen over een ingreep in de verladerskeuze niets vermeld. De CTGG adviseert het kabinet dan ook om dit Franse voorstel met kracht van de hand te wijzen.