Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Joop van Oosterom opnieuw KNSB wereldkampioen correspondentieschaak

Voor de tweede keer in zijn carrière is Joop van Oosterom wereldkampioen correspondentieschaak geworden. De finale van WK21, zoals deze cyclus heet, begon op 1 augustus 2005. Het toernooi werd per e-mail gespeeld. Van Oosterom, met 2770 ook de speler met de hoogste rating ter wereld, speelde in de finale veertien partijen, waarvan hij er zeven won, zes remise maakte en één verloor. Dat was goed voor een score van 10 uit 14. Van Oosterom verloor van de Duitser Arno Nickel, die aan het eind van het toernooi als enige concurrent nog enige tijd de kans had om gelijk met Van Oosterom te eindigen. Maar na een recente remise van Nickel kan ook hij Van Oosterom niet meer inhalen.

Met een score van 7½ uit 14 staat Hans van Unen op dit moment op de derde plaats. Er zijn nog zes spelers die hem kunnen achterhalen.

Zijn eerste wereldtitel behaalde Van Oosterom in het voorjaar van 2005 door toen de finale van WK18 te winnen. Dat toernooi was nog een posttoernooi. De eerstvolgende finale zal op de webserver van de ICCF gespeeld worden (www.iccf-webchess.com).

Slechts eenmaal eerder lukte het een speler om twee keer wereldkampioen te worden. Dat was Tonu Öim uit Estland, die destijds de negende en de veertiende wereldtitel won. Rest de vraag of Van Oosterom in de toekomst een poging gaat doen om dit record te breken.
---