Gemeente Coevorden

Politiecontroles voor meer veiligheid

Politiecontrole Iedereen die te hard rijdt op de wegen langs het Stieltjeskanaal in de gemeenten Coevorden en Emmen, loopt vanaf maandag 28 mei een grote kans bekeurd te worden. De gemeenten hebben afspraken gemaakt met de regiopolitie over structurele controles. Uit klachten over verkeersonveiligheidsgevoelens, bleek dat de genoemde wegen vaak werden ervaren als onveilig De controles worden uitgevoerd door de basiseenheid Coevorden / Nieuw-Amsterdam van de regiopolitie in nauwe samenwerking met het project Subjectieve Verkeersonveiligheid van de politie Drenthe.

De verhoogde handhaving is gestart op 28 mei. Vanaf die datum is er gedurende enige maanden sprake van vrijwel dagelijks snelheidstoezicht en wordt er naar gestreefd zoveel mogelijk overtreders staande te houden, te bekeuren en te confronteren met hun rijgedrag. Regelmatig presenteert de politie de handhavingsinzet en resultaten. Mede op basis hiervan bepaald de politie in overleg met de gemeente de intensiteit van het toezicht gedurende de looptijd.

Onderzoek

Uit een onderzoek naar subjectieve verkeersonveiligheid, dat de gemeenten Coevorden en Emmen hebben gehouden en uit een enquête van een bewonerswerkgroep bleek dat de wegen langs het Stieltjeskanaal vaak werden genoemd als onveilig ervaren locaties. Daarbij werd als gevaarlijk verkeersgedrag meestal overschrijding van de maximumsnelheid genoemd. Uit metingen, die op deze wegen zijn gehouden, blijkt dat deze klacht ook objectief bevestigd wordt. De rijsnelheden liggen soms beduidend hoger dan de toegestane maximumsnelheid ter plaatse. Met name de zwakkere verkeersdeelnemers komen door het gedrag van automobilisten in het gedrang.

Subjectieve onveiligheid

Er is een pilot gestart met verkeerscontroles op klachtlocaties. Dit zijn locaties waar mensen het gevoel hebben dat het verkeersonveilig is. Deze verkeersonveiligheid blijkt niet altijd direct uit het aantal verkeersongevallen dat op een dergelijke locatie gebeurt. Het gaat in de eerste plaats om gevoelens van verkeersonveiligheid. Het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) stelt middelen beschikbaar om klachten met betrekking tot de verkeersveiligheid te onderzoeken.

Met het project subjectieve verkeersonveiligheid wordt tegemoet gekomen aan de belangrijke wens van veel partijen om meer aandacht te besteden aan gevoelens van verkeersonveiligheid. Klachten over verkeersonveilige locaties worden geïnventariseerd en in samenspraak met de politie aangepakt. Het project is een aanvulling op de reguliere controles van de verkeershandhavingsteams. Ook is sprake van een planmatige werkwijze. De klachten worden vertaald in objectieve criteria, zodat verkeerscontroles op een verantwoorde manier worden ingezet. Op locaties waar gegronde klachten zijn, vinden extra controles plaats. Door middel van tussentijdse evaluaties worden zowel de onveiligheidsgevoelens als het overtredingsgedrag gemeten.