Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 4 juni 2007
Kenmerk 084

Voorjaarsnota 2007: Meer toezicht op straat tegen overlast

Amsterdam wil volgend jaar 2 miljoen extra investeren in de aanpak van overlast. In het stadsdeel Slotervaart is er nu extra toezicht op straat door de zogenaamde Vliegende Brigades. Jongeren worden door deze brigades aangesproken op hun gedrag. Als dat nodig is gaan ze ook bij de ouders langs om die aan te spreken op het gedrag van hun kinderen. Met dit geld komt er meer toezicht op straat en wordt overlast de kop ingedrukt. Dit blijkt uit de Voorjaarsnota 2007 die het college van B&W aan de gemeenteraad heeft gestuurd.

Voorjaarsnota
De voorjaarsnota is belangrijk voor de voorbereiding van de begroting. In de voorjaarsnota doet het college een voorstel aan de gemeenteraad over wat de hoofdlijnen van de begroting 2008 zouden moeten zijn. De uiteindelijke beslissing van de gemeenteraad zal als richtsnoer dienen voor het college bij de voorbereiding van de begroting 2008. Op dit moment is er 24,1 miljoen structureel en 128 miljoen incidenteel extra beschikbaar voor 2008. De meeste voorstellen hangen samen met de collegeprioriteiten: het bestrijden van armoede, het bieden van kansen aan kinderen, en investeren in veiligheid, luchtkwaliteit, groen, milieu en de economie. Belangrijke voorstellen uit de voorjaarsnota zijn onder meer:

Kinderen Eerst
Voor de uitvoering van de plannen om achterstanden bij kinderen vroegtijdig te voorkomen is structureel 2 miljoen beschikbaar en is 8 miljoen incidenteel opgenomen. Hoe de gelden precies worden ingezet komt aan de orde in een verdelingsvoorstel bij de begrotingbehandeling later dit jaar.

Armoede
Om eerdere rijksbezuinigingen te compenseren, wordt ook volgend jaar 14 miljoen uitgetrokken voor armoedemiddelen. Amsterdam heeft de doelgroep voor gemeentelijke armoedevoorzieningen uitgebreid van 105% naar 110% van het wettelijk sociaal minimum. Hierdoor kunnen meer mensen gebruik maken van deze voorzieningen.

Verkeer
Het college stelt 3 miljoen beschikbaar voor een experiment met gratis openbaar vervoer voor ouderen in de daluren, onder de voorwaarde dat er een structurele landelijke bijdrage komt. Er komt 8,5 miljoen beschikbaar voor de vervanging en instandhouding van de hoofdinfrastructuur.

Persberichten van de gemeente Amsterdam zijn ook te vinden onder: http://www.amsterdam.nl/persberichten. Een RSS-feed is beschikbaar op het adres: http://www.amsterdam.nl/xml/latestnews.xml

4 juni 2007 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 084 Bestuursdienst
Pagina 2 van 3

Topstad
Het college wil dat Amsterdam in de top 5 van de Europese steden terechtkomt en stelt hiervoor 10,5 miljoen beschikbaar. Deze ambitie is vertaald naar een economische agenda voor de komende vier jaar: Amsterdam Topstad.

Wonen en Monumenten
Het college trekt 8 miljoen uit voor een sociaaleconomisch programma in Nieuw West, onder de noemer `Koers Nieuw West'. Dit geld komt beschikbaar door de nieuwe rolverdeling tussen corporaties en gemeente in Nieuw West. 1 miljoen wordt gereserveerd voor de renovatie van de Portugees Israëlitische Synagoge.

Milieu en Groen
Het college heeft voor 2008 6 miljoen voor groen en 5 miljoen voor luchtkwaliteit opgenomen om de ambities uit het programakkoord waar te maken. Van het bedrag voor groen worden onder andere het Noorderpark en het Bijlmerpark ontwikkeld. Deze stadsparken zullen een belangrijke plaats in de buurt innemen met ruimte voor recreatie en kinderspeelplaatsen. Voor de uitvoering van het Milieubeleidsplan is 1,1 miljoen gereserveerd. In het Milieubeleidsplan staan tal van maatregelen om de uitstoot van CO2 in Amsterdam te verminderen.

Zorg
Structureel wordt er 1 miljoen vrijgemaakt om dak- en thuislozen en verslaafden zorg en onderdak te bieden. Dit geld is voor de huisvestingskosten van drie geïntegreerde voorzieningen waar cliënten met ernstige verslavings- en/of psychische problematiek aanbod krijgen van zorg, werk, wonen, inkomen, dagbesteding en beschermd gebruik. Een bedrag van 0,5 miljoen is structureel gereserveerd voor de exploitatie van een prostitutiegezondheidscentrum. Een deel van deze middelen wordt ook ingezet voor slachtoffers van mensenhandel. Een bedrag van 600.000 wordt ingezet voor de continuering van subsidies voor projecten voor mensen met psychische problemen. Het gaat hier om projecten die voorheen uit de subsidieregeling Zorgvernieuwingsprojecten werden betaald.

Sportstimulering
Het college trekt 1 miljoen structureel en 1 miljoen incidenteel uit voor sportstimulering. Want sporten is leuk en gezond en brengt Amsterdammers nader tot elkaar. Het extra geld wordt onder andere ingezet als impuls voor damesvoetbal. Het college wil verder dat meer kinderen kennismaken met sport, zodat die er een gezondere levensstijl op na gaan houden. Belangrijk hierbij is dat overgewicht bij kinderen wordt tegengegaan. De Amsterdamse kinderen worden bereikt via de basis- en middelbare scholen via de programma's Topscore, Jeugdsport in Beweging en Jump-in. Verder worden er extra gelden gebruikt om ervoor te zorgen dat sport een prominente plek krijgt in het aanbod van naschoolse opvang. Een deel van de middelen zal worden gebruikt voor het maken van het Sportplan 2009-2012.

Stedelijk Museum
Het college trekt 2,5 miljoen extra uit voor de nieuwbouw van het Stedelijk Museum. De gemeenteraad ging op 14 maart jl. akkoord met het voorstel over de nieuwbouw. Een groot deel van de kosten wordt opgebracht door het rijk, de provincie en sponsors. Desondanks is het niet mogelijk gebleken om voor de laatste 1,5 miljoen dekking te vinden. Dit bedrag is nu in de voorjaarsnota opgenomen. Daarbij komt nog een bedrag van 1 miljoen dat nodig is om extra huurkosten te dekken. Die ontstaan door het langere verblijf van het museum in het Post CS-gebouw aan de Deccaweg.

Artis
Voor de dierentuin Artis is 5 miljoen gereserveerd. Dit is de gemeentelijke bijdrage voor de kosten van de uitbreiding van Artis. Voor de dierentuin is het van belang dat er een
---

4 juni 2007 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 084 Bestuursdienst
Pagina 3 van 3

toezegging van de gemeente komt, voordat ze andere sponsors benadert. Artis is met 1,2 miljoen bezoekers de tweede acttractie voor dagtoerisme; alleen de rondvaarboten trekken nog meer bezoekers.

Bespreking in de gemeenteraad
De gemeenteraad bespreekt de Voorjaarsnota 2007 in haar vergadering van 4 juli. De vergadering is via internet te volgen op www.amsterdam.nl/gemeenteraad.

Pb-084