Inspectie Werk en Inkomen

Sociale werkvoorziening in 2005: meer banen maar ook langer wachten

De uitvoeringsorganisaties in de sociale werkvoorziening leverden in 2005 een belangrijke bijdrage aan het bereiken van de doelstellingen van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw). De organisaties realiseerden ruim 90.000 werkplekken, 750 meer dan in 2004. Minder goed ging het met de wachtlijsten: 15.000 mensen wachtten in 2005 gemiddeld een jaar op een plek. De manier waarop de Wsw werd uitgevoerd, was in overeenstemming met de wet- en regelgeving. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde rapport Uitvoering Wet sociale werkvoorziening 2005 van de Inspectie Werk en Inkomen.

De sociale werkvoorziening biedt werkplekken voor mensen die vanwege een handicap geen baan kunnen vervullen op de reguliere arbeidsmarkt. Met de uitvoering van de Wsw was in 2005 ruim 2,2 miljard euro subsidie gemoeid. In dat jaar realiseerden de uitvoeringsorganisaties in de sociale werkvoorziening 90.365 werkplekken voor Wsw'ers, dat zijn er 547 meer dan waarvoor subsidie was verstrekt. Het aantal Wsw'ers dat onder begeleiding bij een regulier bedrijf ging werken, nam toe tot 15,4 procent van de nieuwe Wsw-werknemers (van 9,7 in 2004). De landelijke doelstelling van 25 procent bleef hier echter nog ver buiten bereik.

IWI houdt namens de minister van SZW toezicht op de uitvoering van de Wsw door gemeenten. IWI geeft een landelijk beeld over de uitvoering van de Wsw. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wsw. Veel gemeenten werken daarbij samen en dragen de uitvoering op aan een aparte uitvoeringsorganisatie. Er zijn in totaal 111 uitvoeringsorganisaties voor de Wsw.
Alle uitvoeringsorganisaties hebben een verslag ingediend over de rechtmatigheid en doeltreffendheid van hun uitvoering in 2005. De inspectie heeft voor haar onderzoek die verslagen beoordeeld. Daarbij onderzocht IWI of de uitvoering voldoet aan de eisen die de wet daaraan stelt en in hoeverre de doelen van de wet zijn bereikt.

persbericht IWI, 4 juni 2007

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.