Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

4 juni 2007

Kwart van alle Spinozawinnaars is verbonden aan de Universiteit Utrecht

NWO-Spinozapremie voor hoogleraar Curtin

De Utrechtse hoogleraar Deirdre Curtin heeft de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap, de NWO-Spinozapremie, ontvangen. De hoogleraar European and International Governance krijgt de prestigieuze toekenning voor haar baanbrekende bijdragen aan het Europese en constitutionele recht en bestuur. Een kwart van alle Spinozalaureaten is verbonden aan de Universiteit Utrecht.

Deirdre Curtin (1960) is de grootste Nederlandse expert op het gebied van recht en bestuur van de Europese Unie. Ze behoort tot de internationale top in haar vakgebied, het Europese en constitutionele recht en bestuur. Curtin is betrokken bij het focusgebied 'The origins and impact of institutions: local, national and European' van de Universiteit Utrecht. Dit focusgebied doet onderzoek naar het ontstaan van instituties, waaronder de vorming van de Europese Unie.

Loopbaan

Op jonge leeftijd (32 jaar) werd Curtin hoogleraar (leerstoel Recht van Internationale Organisaties) en directeur van het Europa-instituut in Utrecht. In 2003 maakte zij de overstap naar de jonge Utrechse School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap (leerstoel European and International Governance). In datzelfde jaar werd zij, als eerste vrouw in de sectie Rechtsgeleerdheid, benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen (KNAW). Curtin is een veel gevraagd spreker en heeft de afgelopen jaren tientallen voordachten gehouden op tal van gerenommeerde internationale instituten en conferenties. Zij is daarnaast lid van nationale en internationale adviescommissies en als gasthoogleraar verbonden aan het Europa College in Brugge, de meest vooraanstaande postdoctorale opleiding op Europees-rechtelijk gebied in de wereld, en het Centre for European Law van de University of Cambridge.

Omvangrijk werk

Het werk van Curtin is niet alleen van hoge kwaliteit, maar ook omvangrijk. Zij heeft de afgelopen jaren ruim zestig bijdragen gepubliceerd in gerenommeerde internationale handboeken en tijdschriften. Daarnaast heeft zij een aantal internationale bundels op haar vakgebied geredigeerd en enkele belangrijke rapporten en monografieën gepubliceerd. Het merendeel van deze output dateert van de afgelopen vijf á tien jaar.

Utrechtse Spinozalaureaten

Een kwart van alle Spinozawinnaars is verbonden aan de Universiteit Utrecht. De overige elf Spinozalaureaten van de Universiteit Utrecht zijn: prof.dr. B.J.G. Scheres (2006), prof.dr. J.M. Bensing (2006), prof.dr. R. Bernards (2005), prof.dr.ir. J.S. Sinninghe Damsté (2004), prof.dr. J.L. van Zanden (2003), prof.dr. H. Clevers (2001), prof.dr. J. Oerlemans (2001), prof.dr. D. Frenkel (2000), prof.dr. R. Plasterk (1999), prof.dr. G. 't Hooft (1995) en prof.dr. F.P. van Oostrom (1995).

NWO-Spinozapremie

De NWO-Spinozapremie, ook wel de Nederlandse Nobelprijs genoemd, is de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. Spinozawinnaars krijgen anderhalf miljoen euro, te besteden aan onderzoek naar keuze. De laureaten behoren tot de absolute top, zijn internationaal vermaard en weten jonge onderzoekers te inspireren.

Bijlage

Juryrapport voor prof.dr. D.M. (Deirdre) Curtin. (zie onderaan)

Website

www.nwo.nl/spinoza

Nadere informatie
Drs. Ludo Koks, woordvoerder Universiteit Utrecht, telefoon (030) 253 2501, L.P.M.Koks@uu.nl.

NWO-SPINOZAPREMIES 2007

Juryrapport voor prof.dr. D.M. (Deirdre) Curtin
Hoogleraar European and International Governance aan de Universiteit Utrecht.

Professor Curtin ontvangt de NWO-Spinozapremie 2007 voor haar excellente bijdrage aan de ontwikkeling en bevordering van het internationale en Europees recht en voor haar grensverleggende visies op bestuurbaarheid van internationale organisaties als de Europese Unie.

Deirdre Curtin (17 januari 1960, Dublin, Ierland) studeerde rechten aan het University College Dublin en het Trinity College Dublin. Na enkele jaren te hebben gewerkt in het kabinet van de Ierse rechter in het Hof van Justitie te Luxemburg, promoveerde ze in 1991 aan de Nationale Universiteit van Ierland. Curtin werd al op 32-jarige leeftijd benoemd tot hoogleraar Recht van Internationale Organisaties bij Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht en directeur van het Europa Instituut aan de Universiteit Utrecht. In 2003 stapte zij over naar de leerstoel European and International Governance en de multi-disciplinaire Utrecht School of Governance (USBO). In datzelfde jaar werd zij, als eerste vrouw in de sectie rechtsgeleerdheid, benoemd tot lid van de KNAW. Daarnaast was zij jarenlang gasthoogleraar aan het Europa College in Brugge en is zij momenteel verbonden aan het Centre for European Law van de Universiteit van Cambridge.

Deirdre Curtin is de grootste Nederlandse expert op het gebied van recht en bestuur van de Europese Unie. Zij is gespecialiseerd in het internationale recht en het internationale bestuurlijk terrein. Op een grensverleggende manier bestudeert ze verschijnselen als democratie, legitimiteit en verantwoording. Het begrip verantwoording heeft zij samen met haar bestuurskundige collega's van het USBO verder ontwikkeld tot een empirisch onderzoekbaar fenomeen. Zo toonde ze aan waar de EU zelf lijdt aan verantwoordingstekorten. Naast de rechtswetenschappelijke invalshoek betrekt zij ook concepten uit de bestuurskunde in haar analyses. Kruisbestuiving tussen deze beide invalshoeken leidde onder andere tot belangrijke, vernieuwende inzichten in de bestuurbaarheid van internationale organisaties.

Curtin heeft een enorme invloed op haar onderzoeksveld en is een veelgevraagd spreker en lid van een scala aan nationale en internationale adviescommissies. Haar artikel over de grondwettelijke structuur van de Europese Unie uit 1993 behoort tot de meest geciteerde artikelen over de Europese Unie. Zij heeft een grote invloed gehad op de zogenaamde Eurowob, de europese wetgeving (2001) betreffend de toegang tot documenten van de EU-instellingen, waarvoor zij een deel van het ontwerp schreef. Haar multidisciplinaire blik op de EU als politieke en bestuurlijke entiteit is van grote invloed op het bestaande debat over de EU.

Deirdre Curtin is auteur van een grote reeks publicaties in zeer vooraanstaande internationale tijdschriften en handboeken. Haar publicatielijst is niet alleen van uitzonderlijk hoge kwaliteit, maar voor een rechtsgeleerde ook zeer omvangrijk. Deze prestatie is nog indrukwekkender omdat zij vanwege de zorg voor haar vier kinderen sinds eind jaren negentig in deeltijd (0,6 fte) aan de universiteit verbonden is.

Deirdre Curtin is een uitmuntende en vooraanstaande speler in het veld van het Europees recht. Met groot charisma weet de rechtsgeleerde haar ideeën over het voetlicht te brengen. Veel eerder dan anderen waarschuwde zij voor de sluipende groei van het aantal zelfstandige bestuursorganen, dat een omvangrijk en moeilijk controleerbaar Europees bestuurlijk apparaat lijkt te worden. Vooral op dat vlak verwacht de Spinozacommissie in de toekomst nog veel van haar te horen.

Dit juryrapport diende als basis voor de laudatio die prof.dr. Jenny Gierveld uitsprak bij de bekendmaking van de NWO-Spinozapremies 2007 op 4 juni 2007.