K.V Archivarissen


KVAN bezorgd over profiel rijksarchivaris

Met grote bezorgdheid heeft de KVAN kennis genomen van het onlangs gepubliceerde profiel voor de vacature algemeen rijksarchivaris. Zij heeft daarover een brief gestuurd naar de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Het profiel voor de vacature van rijksarchivaris vermeldt: de kandidaat is een autoriteit op het gebied van geschiedenis en cultureel erfgoed en heeft affiniteit met de archiefsector. De KVAN vindt dat een te smalle basis voor een deskundige inbreng in de archiefsector, bijvoorbeeld met betrekking tot taken als de aanpassing of herziening van de archiefwet en de discussie ten aanzien van een nieuwe informatiewet en het optreden als adviseur van de Minister over het te voeren archiefbeleid en wet- en regelgeving op dat terrein. Het profiel geeft ook aan dat een diploma archivistiek géén vereiste is op het moment van benoeming. Dit betekent dat de algemeen rijksarchivaris bij aantreden niet capabel is voor wat betreft de archiefwettelijke taken.

De algemene ledenvergadering van de KVAN, bijeen te Arnhem op 30 mei j.l., staat vrijwel unaniem op het standpunt dat de kandidaat voor de functie algemeen rijksarchivaris al op voorhand een gezaghebbende autoriteit moet zijn binnen de archiefsector, onder meer blijkend uit het bezit van het archiefdiploma en opgedane ervaring binnen die sector.