Nederlandse Tafeltennisbond


Goud en zilver voor Nederland

04-06-2007
In de landenwedstrijden van de Slowaakse Open Kampioenschappen voor sporters met een beperking speelde Nederland zeer sterk en behaalde één zilveren en twee gouden medailles.

Op de laatste dag van de Slowaakse Open behaalden Wendy Schrijver en Kelly van Zon een gouden medaille. In de finale poule werd Polen met 3-0 aan de kant gezet. Wendy Schrijver startte tegen Katarzyna Marszal die veel moeite had met de service van Wendy (11-4 winst). In de tweede en derde game waren de meiden aan elkaar gewaagd. Wendy toonde meer lef en won met de tweede en derde game met 11-9.

Kelly van Zon startte voluit en gaf Katarzyna Pitry weinig kans. Zowel de fh als bh aanval ging bijna foutloos. Alleen in de derde game kon Pitry Kelly enigszins bijblijven. Bij 7-7 speelde Kelly vier keer de fh aanval en won relatief eenvoudig met 3-0.

Het dubbel was te onregelmatig. Eenvoudig werd een 2-0 voorsprong genomen. Daarna volgde concentratieverlies. Pas in de vijfde game hervonden de Nederlandse dames hun ritme en wonnen de dubbel wedstrijd met 3-2.

Na de 3-0 winst ging de strijd om het goud tussen Nederland en de Ukraine. Verrassend genoeg speelde Yuliya Klymenko als eerste tegen Wendy Schrijver. Wendy serveerde goed en won de eerste game. Daarna stokte het even en Wendy maakte te veel onnodige fouten. In de derde game trok Wendy het initiatief naar zich toe en durfde de rally aan te gaan. Met twee keer 11-9 won Wendy verdiend met 3-1.

Kelly van Zon begon sterk tegen Viktoriya Safonova. In de tweede game nam Safonova de aanval

van Kelly over en speelde duidelijk aanvallender wat resulteerde in game winst voor Safonova. In de derde en vierde game speelde Kelly van Zon iets korter aan tafel en de eerste opening ging door het centrum. Van Zon won met 3-1. In het dubbel speelden de Nederlandse dames consequent de aanval. Wendy Schrijver scoorde met name veel met de backhand. De 3-0 winst was niet geflatteerd en Nederland won goud.

Ook was er goud voor de Nederlandse heren klasse 9. De eerste wedstrijd tegen de Noren was een formaliteit. Ronald won eenvoudig van Andreas Auli en Gerben had geen kind aan Thomas Seathre.

In het dubbel waren de Nederlanders soeverein en wonnen met 3-0. In de tweede wedstrijd tegen Hongarije hadden de Nederlanders het moeilijk. Dit kwam vooral door de Hongaren die geen

kans onbenut lieten om de Nederlanders uit hun spel te halen. Zborai gaf de tweede game weg tegen Gerben Last om vervolgens met veel bombarie de vierde game binnen te halen. In de vijfde game was het Last die op karakter won. Het dubbel (Ronald Vijverberg - Tonnie Heijnen) ging verloren. Ronald Vijverberg had zijn eerste wedstrijd verloren en herstelde zich goed tegen Gregor Zultan. Gerben Last won zijn laatste wedstrijd eenvoudig en Nederland versloeg Hongarije met 3-2. De wedstrijd tegen Kroatië werd binnen een uur afgewerkt. Vijverberg startte goed tegen Dragan Rakic. Vijverberg speelde consequent naar de zijkanten waarmee Rakic uit zijn spel werd gehaald. Ronald won met 3-0. Last timmerde vervolgens Emil Gubica van de tafel. Alleen in het dubbel konden de Kroaten hun niveau halen. De aanval haperde even maar Nederland won toch verdiend met 3-0.

De strijd om het goud ging tegen Ukraine. In de openingswedstrijd verloor Tonnie Heijnen verrassend van Serhi Boiko. Gerben Last kwam met 2-0 achter tegen Shchepanskky, maar won in een spectaculaire wedstrijd met 11-8 in de vijfde. Het dubbel was van een hoog niveau en beide partijen gaven elkaar weinig toe. Tonnie en Gerben verloren in de vijfde met 11-9 het dubbel. De volgende partij bleek achteraf de sleutelpartij. Tonnie Heijnen moest winnen om Nederland in de race te houden. Shchepansky probeerde keer op keer zijn fh versnelling in stelling te brengen. Tonnie wist dit goed te ontregelen en drukte Shchepansky naar achteren. Tonnie haalde een hoog spelniveau en won met 11-9 in de vijfde game. Last liet niets aan het toeval over. Serhi Boiko kwam niet echt aan aanvallen toe. Gerben Last zette meteen druk op de service en varieerde zelf goed. Binnen 10 minuten besliste Gerben de wedstrijd en bezorgde Nederland het winnende punt. Ronald, Tonnie en Gerben behaalden goud.

Bij de heren klasse zes behaalden Nico Blok en Harold Kersten een keurige zilveren medaille.

De Nederlanders speelden in hun eerste wedstrijd tegen Kroatië. Harold Kersten verloor van de sterk spelende Gregorevic. Nico Blok won met 3-1 van Dinko Obillinovic. In het dubbel speelden Nico en Harold tactisch slim en versloegen de Kroaten met 3-1. De winst werd binnengehaald door Nico Blok die Vjekoslaw Gregorevic versloeg. Op de gevarieerde aanval door het midden had de Kroaat geen antwoord. De 3-1 winst was het resultaat.

In de tweede wedstrijd kwamen de Nederlanders moeilijk uit de startblokken. Nico Blok verloor van Simon Itkonen en Harold Kersten verloor van Peter Molander. In het dubbel kwamen de Nederlanders achter, maar wonnen met 3-2. Nico Blok bracht de spanning terug in de wedstrijd door in de vijfde game met 11-8 te winnen van Peter Molander. In de beslissende partij was Harold niet opgewassen tegen de ontketende Itkonen. Harold kwam er niet meer aan te pas en verloor met 3-0. Nederland verloor met 3-2 van Zweden.

In de strijd om het zilver moest Nederland van Polen winnen. Nico Blok startte knap en won van Miroslow Kowalski. Harold Kersten verloor van Waldemar Krzeminski. De Pool had verrassend weinig last van de noppenbackhand van Harold. In het dubbel waren Nico en Harold de meerderen en wonnen met 3-1. Krzeminski speelde zijn beste wedstrijd van het toernooi en won verdiend met 3-1 van Nico Blok. Bij een 2-2 stand was het de beurt aan Harold Kersten. In een zinderende pot zegevierde Harold met 11-9 in de vijfde. De backhand aanval gaf de doorslag en Nico en Harold wonnen hierdoor de zilveren medaille.