Dienstenbond CNV

Nieuws

4 juni 2007

Belofte Hema maakt schuld

CNV Dienstenbond houdt Hema-topman Ronald van Zetten aan de belofte dat het personeel niet de dupe zal worden van de verkoop van Hema. De vakbond wil de lopende cao-onderhandelingen afsluiten voordat Hema daadwerkelijk overgaat in handen van het Britse Lion Capital.

Moederbedrijf Maxeda ontvangt zon 1,2 miljard voor Hema. Directeur Van Zetten, die ervan uitgaat bestuursvoorzitter te blijven, stelde geen negatieve gevolgen voor de 10.000 werknemers te verwachten. Integendeel, volgens hem zal de snelheid waarmee nieuwe winkels worden geopend onder de nieuwe eigenaar alleen maar toenemen. Met meer winkels is alleen maar meer personeel nodig.

Belofte maakt schuld, reageert vakbondsbestuurder Jeroen Warnaar op de uitspraken van Van Zetten. De CNVer heeft een gezond wantrouwen tegen de nieuwe Britse eigenaar, die zon 12 miljard aan investeringen heeft uitstaan in consumentenbedrijven in Europa.

Warnaar: Lion Capital lijkt geen investeerder te zijn die meteen gaat opknippen en verkopen. Maar zon private-equityfonds blijft natuurlijk geconcentreerd op de financiële waarde van het bedrijf. De omzet van Hema steeg de afgelopen jaren fors tot 1,3 miljard in 2006. Ook de winst uit de winkels in Nederland, België en Duitsland zit in de lift.

Voordat de verkoop tegen eind juli een feit is, wil het CNV wel eerst de moeizame cao-onderhandelingen afronden. Om zo in elk geval de arbeidsvoorwaarden zwart-opwit te hebben. De loonkosten in de detailhandel staan zwaar onder druk. Ook Maxeda wil de loonkosten opnieuw omlaag brengen door de werkweek te verlengen van 35 naar 38 uur, zonder al te veel compensatie.

Volgens Hema is het ook de inzet van het bedrijf om het cao-overleg nog voor de definitieve overname gereed te hebben. Deze week gaan de gesprekken verder, aldus een woordvoerster.

Hema maakte lange tijd deel uit van Bijenkorf Beheer, het latere KBB. Later fuseerde KBB met Vendex, onder meer eigenaar van Vroom & Dreesmann. Dat fusiebedrijf werd in 2004 door een groep investeerders onder leiding van het Amerikaanse Kohlberg Kravis Roberts van de beurs gehaald en ging verder onder de naam Maxeda. Hema is dus al drie jaar niet meer in Nederlandse handen.

KKR heeft met de verkoop van Hema in een klap de helft van het bedrag terug waarvoor het Vendex KBB drie jaar geleden van de Amsterdamse beurs haalde: 2,4 miljard. Eerder verkocht het voor 1,5 miljard al het vastgoed. Lion Capital stak eerder geld in onder meer de frisdrankgigant Orangina.

(D Financiële Telegraaf 3 juni)