Persberichten Rijn & Venen, 11.20 uur

Utrecht, 04-06-2007

Lifter vertrekt met auto

BREUKELEN Een 32-jarige Amsterdamse automobilist kreeg in de vroege nacht van zondag 3 op maandag 4 juni stank voor dank.

Aan het begin van de nacht pikte de Amsterdammer een lifter op in Amsterdam en reed over de Rijksweg A2 in de richting van Den Bosch. Bij het benzinestation bij rustplaats Haarrijn aan de A2 gooide de Amsterdammer zijn tank vol en ging afrekenen. Daarbij liet hij de autosleutels in het contactslot achter en de lifter bleef in de auto zitten.

De lifter reed vervolgens met de auto weg, de Amsterdammer bij het benzinestation achterlatend. Omdat de Amsterdammer de auto had geleend, kon hij de gewaarschuwde politiemensen niet het kenteken van de auto geven. Hij zou contact opnemen met de eigenaar om vervolgens aangifte in Amsterdam te gaan doen.

Onder invloed tegen lantaarnpaal

MONTFOORT Een 34-jarige automobilist uit Almere bleek op zondagavond 3 juni veel te veel te hebben gedronken.

Rond 22.35 uur reed de Almeerder over de Mastwijkerdijk in de richting van Harmelen. Bij de chicane botste hij tegen een lichtmast, waarbij de linkervoorzijde van zijn auto forse schade opliep. Zelf had de man geen letsel.

De Almeerder bleek te veel te hebben gedronken en werd aangehouden. Bij de ademanalyse in het politiebureau blies hij 985 ug/l, bijna 4,5 keer de maximaal toegestane hoeveelheid van 220 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Straatroof

ABCOUDE Op zondagmiddag 3 juni werd een 17-jarige jongen uit Abcoude van zijn mobiele telefoon beroofd.

Rond 16.00 uur liep de 17-jarige jongen met een vriendje over de Broekzijdselaan. Daar zagen zij dat drie jongen op twee scooters naar hen toe kwamen rijden. Het drietal stapte af en liep naar de twee jongens toe. De 17-jarige jongen werd met een helm geslagen en vervolgens van zijn gsm beroofd. Daarna lukte het de twee jongens om weg te rennen, waarna de drie verdachten er op hun twee scooters vandoor gingen.

Het slachtoffer deed aangifte van de diefstal met geweld. Uit onderzoek kwam de naam van één van de verdachten naar voren. Deze verdachte, een 17-jarige jongen uit Loenersloot, werd aan het eind van de middag aangehouden in zijn ouderlijke woning. Hij is in het politiebureau ingesloten en is in verzekering gesteld. Het onderzoek naar hem en zijn medeverdachten wordt voortgezet.

Te veel op

OUDEWATER Een politieman van korps Hollands Midden zag op zondagmorgen 4 juni in zijn vrije tijd een vermoedelijk dronken automobilist rijden.

Rond 05.30 uur reed de politieman in Oudewater achter een auto, waarvan de bestuurder nogal slingerend reed en kennelijk veel te diep in het glaasje had gekeken. Hij hield de automobilist op het Lefebureplein staande en politiemensen van district Rijn & Venen kwamen ter plaatse.

De automobilist, een 19-jarige automobilist uit Bergambacht, werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. Bij de ademanalyse blies hij 740 ug/l, meer dan drie keer de maximaal toegestane hoeveelheid van 220 ug/l.

Bij zijn verhoor bleek dat de verdachte op de Rijksweg A12 ter hoogte van Haastrecht nog tegen de vangrail was gereden. Of daarbij schade aan de vangrail is ontstaan, moet nog worden uitgezocht. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs is ingevorderd.

Joyriding

ABCOUDE In de vroege ochtend van zondag 3 juni werd een jongen gesnapt terwijl hij met de auto van zijn moeder aan de haal was gegaan.

Rond 05.35 uur zagen politiemensen een automobilist over De Weert rijden. Het viel hen op dat de bestuurder zonder enige noodzaak meerdere malen remde. De bestuurder kreeg een stopteken en stopte op het Dokter van Doornplein. Hij bleek te jong te zijn om een auto te besturen. De jongen was namelijk 16 jaar oud en kwam uit Abcoude. Tevens bleek dat hij de auto zonder toestemming van zijn moeder had meegenomen. Bij de blaasproef blies hij een A (alert), wat betekent dat hij te veel alcohol had genuttigd. De verdachte werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht.

Bij de ademanalyse in het politiebureau blies hij 320 ug/l, bijna vier keer de maximale hoeveelheid van 88 ug/l voor een beginnend bestuurder. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Onderzoek diefstal boten en buitenboordmotoren

VINKEVEEN De politie heeft onlangs een onderzoek afgerond naar de diefstal van elf boten en buitenboordmotoren in en rond de Vinkeveense Plassen. Hierin heeft de politie twee mannen uit Mijdrecht en Vinkeveen aangehouden die verdacht worden van heling.

De zaak kwam aan het rollen toen één van de benadeelden zijn boot herkende die te koop stond aangeboden op het internet. De politie Drenthe startte het onderzoek omdat de gestolen boot werd aangetroffen in een loods in Beilen. De politie kwam echter uit bij een 55-jarige verdachte in Mijdrecht en het onderzoek is vervolgens overgedragen aan het wijkteam De Ronde Venen, Politie Utrecht.

Op 4 en 10 april heeft de politie een 55-jarige man uit Mijdrecht en een 33-jarige man uit Vinkeveen aangehouden op verdenking van heling. Gedurende het onderzoek trof de politie 11 gestolen boten en buitenboordmotoren aan en heeft alle rechtmatige eigenaren weten te traceren.

Het onderzoek is inmiddels afgerond en het dossier opgestuurd naar het Openbaar Ministerie.

Preventietips

Diefstal van boten en/of buitenboordmotoren komt regelmatig voor. Om diefstal te voorkomen adviseert de politie het volgende.
* Gebruik altijd goedgekeurde sloten zowel voor de boot als de buitenboordmotor.

* Wordt de boot een lange tijd niet gebruikt, demonteer de buitenboordmotor berg deze op op een veilige plek.
* Plaats een afdekzeil over de boot als deze niet wordt gebruikt wordt zodat de buitenboordmotor aan het zicht ontrokken wordt.
* Merk de buitenboordmotor door bijvoorbeeld de postcode in te graveren of een deel te bespuiten met verf. Hierdoor valt de motor te veel op en wordt het doorverkopen lastiger.

Aangifte doen

Wordt uw boot of buitenboordmotor toch gestolen, doet u dan altijd aangifte. Iedere aangifte met opsporingsindicatie wordt door de politie opgepakt. Het is van groot belang dat u zelf een goede registratie van gegevens (foto en registratienummers) heeft en dit bij het aangifte doen kan vermelden. Er vindt namelijk op landelijk niveau registratie plaats. Bij het (terug)vinden van gestolen goederen, kan de politie aan de hand van deze gegevens uw goederen retourneren. Daarnaast krijgt de politie een beter beeld van waar de criminaliteit zich afspeelt.