over het onmiddelijk verwijderen van de trainingsmolen op Manege Hoek van Holland waar een jongen op 18 maart jl. dodelijk in verstrikt is geraakt

Antwoorden op kamervragen van Agema over het onmiddelijk verwijderen van de trainingsmolen op Manege Hoek van Holland waar een jongen op 18 maart jl. dodelijk in verstrikt is geraakt

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

VGP-K-U-2772623

4 juni 2007

Antwoorden van minister Klink op kamervragen van het Kamerlid Agema over het onmiddellijk verwijderen van de trainingsmolen op Manege Hoek van Holland waar een jongen op 18 maart jl. dodelijk in verstrikt is geraakt (2060713240).

Vraag 1
Bent u bekend met berichten 1) 2) dat een jongen op 18 maart jl. door verstikking om het leven is gekomen, omdat hij verstrikt raakte in een niet-afgeschermde trainingsmolen voor paarden op Manege Hoek van Holland?

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Bent u bekend met het feit dat deze trainingsmolen op geen enkele wijze is afgeschermd voor spelende kinderen, en dat tot op de dag van vandaag kinderen hier dus levensbedreigend gevaar lopen?

Vraag 3
Deelt u de mening dat deze molen onmiddellijk na het dodelijke ongeluk verwijderd had moeten worden? Waarom is dit niet gebeurd? Kunt u bevorderen dat deze molen alsnog meteen wordt verwijderd?

Antwoord 2 en 3
Uit het op 19 maart gehouden technisch onderzoek door de VWA is gebleken dat de velg en de draaikrans van het toestel niet waren afgeschermd. Het toestel was ten tijde van de onmiddellijke hulpverlening aan het slachtoffer reeds deels gedemonteerd. Daarmee was deze dus al op 18 maart buiten werking gesteld. In de week van 19 mei heeft de politie (in opdracht van het Openbaar Ministerie) de molen laten verwijderen.

Vraag 4
Deelt u voorts de mening dat er per direct duidelijke veiligheidsvoorschriften moeten komen voor dergelijke trainingsmolens, en dat deze altijd afgesloten moeten worden met een toegangshek?

Antwoord 4
Het toestel is een machine als bedoeld in het Warenwetbesluit machines en moet daarom voldoen aan de veiligheidseisen van dat besluit. Voor de door de VWA geconstateerde tekortkomingen bij deze trainingsmolen betreffende de afscherming van de bewegende delen van de machine, de plaatsing van de bedieningsorganen en het ontbreken van een noodstopinrichting zijn reeds voorschriften opgenomen in het Warenwetbesluit machines.
Naar mijn mening zijn dan ook geen extra veiligheidsvoorschriften nodig voor trainingsmolens.


1) AD, Ze namen onze Dicky zomaar in beslag, 31 maart 2007
2) AD, Kind (6) levensgevaarlijk gewond door tredmolen, 24 maart 2007