Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Terugblik, stand van zaken en toekomst financiën gemeente Hoogezand-Sappemeer - persbericht 042 - 1 juni 2007

Jaarrekening 2006, bijstelling begroting 2007 en voorjaarsnota 2007.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hoogezand-Sappemeer heeft de (financiële) balans opgemaakt. Dat heeft het college in de vorm van drie stukken gedaan: het jaarverslag/de jaarrekening 2006, de eerste collegerapportage/bijstelling van de begroting 2007 en de voorjaarsnota 2007. Deze stukken, die een actueel beeld geven van het beleid en de financiën van de gemeente, zijn afgelopen woensdag (30 mei) verstrekt aan de gemeenteraad en worden behandeld in de raadsvergadering van 26 juni aanstaande. De raadscommissie Bestuur en Middelen behandelt deze stukken op 14 juni aanstaande.

Terugblik: jaarverslag/jaarrekening 2006

Door middel van het jaarverslag en de jaarrekening legt het college definitief verantwoording af aan de gemeenteraad. Uit de jaarrekening blijkt dat de totale kosten in 2006 circa EUR 111 miljoen bedroegen. De opbrengsten (baten) bedroegen circa EUR 115 miljoen waardoor er een positief resultaat is van bijna vier miljoen euro. Dat is ruim EUR 1 miljoen hoger dan op basis van de (tussentijds bijgestelde) begroting 2006 werd verwacht. Dit bedrag is het positieve verschil van een aantal voor- en nadelige ontwikkelingen. Zo vielen de afschrijvings- en rentekosten als gevolg van investeringen lager uit dan was verwacht. Ook de personeelskosten vielen, door ontstane vacatures, lager uit dan verwacht. De legesopbrengsten met betrekking tot bouwvergunningen, paspoorten en rijbewijzen vielen hoger uit. Naast deze (financiële) voordelen deden zich ook nadelen voor. Zo vielen de algemene uitkering uit het gemeentefonds en de opbrengst uit de onroerende zaakbelastingen lager uit. Ook vielen de kosten van bijstandsverlening hoger uit dan in de begroting was geraamd.

Huidige stand van zaken: eerste collegerapportage/bijstelling van de begroting 2007

De collegerapportage is een tussentijdse rapportage van het college aan de gemeenteraad over de voortgang van het in de eerste maanden van dit jaar gevoerde beleid. Aan deze rapportage is een voorstel voor bijstelling van de begroting 2007 gekoppeld. Van sommige kosten en opbrengsten is nu al bekend dat deze hoger of lager uitvallen dan in de begroting geraamd. Uit de voorgestelde bijstelling blijkt dat zich ten opzichte van de begroting 2007 per saldo een nadeel voordoet van circa zeven ton. Dit nadelige saldo is onder andere tot stand gekomen door een lagere algemene uitkering uit het gemeentefonds en een geringere rijksvergoeding voor de uitvoering van de WWB (Wet Werk en Bijstand).

De toekomst: voorjaarsnota 2007

De voorjaarsnota is bedoeld om de raad handvatten te geven voor het stellen van financiële en beleidsmatige kaders voor de volgende begrotingsjaren. Binnen deze kaders moet het college de begroting 2008 en de ramingen voor de periode 2009-2011 opstellen. Op basis van de jaarrekening 2006 en de eerste bijstelling van de begroting 2007 heeft het college een prognose gemaakt van de kosten en opbrengsten in de periode 2008-2011. Daarbij is uiteraard ook rekening gehouden met - de kosten van de projecten uit - het beleidsprogramma 2006-2010 zoals in november 2006 door de gemeenteraad is vastgesteld. Uit een eerste beoordeling van de lopende kosten en opbrengsten bleken in eerste instantie tekorten. De jaarrekening geeft echter aan dat het reëel is om in de begrotingen voor 2007 en volgende jaren uit te gaan van een onderbesteding van budgetten. Hiermee is nu in de prognose van de toekomstige gemeentelijke kosten rekening gehouden.

Door deze actualisatie van de begroting en door het gebruiken van eenmalig beschikbare middelen (de positieve jaarrekeningresultaten 2005 en 2006) kan het college, zowel dit jaar als de jaren daarna, sluitende begrotingen aan de gemeenteraad voorleggen. In deze begrotingen is dan ook nog enige ruimte voor nieuw beleid. In de voorjaarsnota doet het college voorstellen voor enkele nieuwe projecten/onderwerpen. De meeste projecten/onderwerpen komen niet uit de lucht vallen, maar zijn al eerder onderwerp van gesprek geweest met de gemeenteraad. Zo stelt het college voor een bedrag van EUR 335.000,- uit te trekken voor het moderniseren van het centrum voor kunst en cultuur 't Kielzog (meubilair, toiletgroep, kleedkamer, etc.). De modernisering is er op gericht het aantal bezoekers en leerlingen (van de muziekschool) op peil te houden. Ook wordt voorgesteld een bedrag van EUR 500.000,- te reserveren voor projecten in onze gemeente in het kader van de Regiovisie (samenwerkingsverband Noordelijke overheden op het terrein van infrastructuur, verkeer en vervoer, woningbouw, etc.). Hoewel nog niet precies bekend is welke projecten wanneer uitgevoerd zullen worden is het van belang dat de gemeente middelen heeft om deze projecten te kunnen uitvoeren. Een ander voorstel betreft het aanleggen van een buitenpeuterbad, inclusief speeltoestellen en spelmateriaal, bij sportcentrum De Kalkwijck. Uit onderzoek is gebleken dat dit een wens is van veel ouders met jonge kinderen.

Het college wil ook geld uittrekken voor de uitvoering van het zogenoemde lokaal gezondheids-/welzijnsbeleid. De provincie Groningen is bereid een financiële bijdrage te leveren, mits de gemeente zelf ook een bijdrage levert. In het verlengde hiervan stelt het college voor een bedrag van EUR 60.000,- uit te trekken voor wijkbeheer in "Spoorstraat-Kieldiep". Het college stelt ook voor eenmalige financiële bijdragen te leveren aan het in onze gemeente op te richten gasthuis terminale zorg (Thuiszorg Groningen), aan de stichting Leergeld Hoogezand-Sappemeer (ondersteuning minima met jonge kinderen) en het Noordelijk Busmuseum (dat zich zal vestigen op het bedrijventerrein Martenshoek-Zuid). Deze nieuwe beleidsvoorstellen kunnen beschouwd worden als een aanvulling op het meer uitgebreide beleidsprogramma 2006-2010. Naast deze nieuwe beleidsvoorstellen stelt het college voor enkele projecten uit al beschikbare budgetten te bekostigen. Een voorbeeld hiervan is de renovatie van de sanitaire voorzieningen van de basisscholen. Dit vergt een investering van EUR 500.000,-.

Als de gemeenteraad op 26 juni aanstaande instemt met de Voorjaarsnota worden de hierin opgenomen voorstellen voor nieuw beleid verwerkt in de begroting 2008. Zoals aangegeven verwacht het college dit nieuwe beleid dit jaar en komende jaren met sluitende begrotingen te kunnen uitvoeren. Over de begroting 2008 neemt de gemeenteraad in november een definitief besluit.