Persberichten stad Utrecht, 11.25 uur

Utrecht, 04-06-2007

Meisje lastig gevallen

UTRECHT Een 16-jarig meisje uit Utrecht is woensdagavond op de Verlengde Vleutenseweg lastig gevallen door een nog onbekende man op een snorfiets.

Het meisje fietste omstreeks 21.30 uur in haar eentje ter hoogte van het Leidsche Rijn-informatiecentrum. Een tijd lang reed de man op zijn rode Thomos-snorfiets achter haar. Toen hij haar inhaalde, raakte hij haar aan. Even later haalde het meisje de man weer in, waarna het tafereel zich herhaalde.

Deze keer raakte de man haar zo hard, dat ze ten val kwam en in de bosjes belandde. De man stopte dit keer en boog zich over het meisje. Op dat moment kwam een auto langs, waarvan een inzittende iets riep. Kennelijk geschrokken ging de belager van het meisje er vandoor. Het meisje pakte haar fiets en vervolgde haar weg. daarbij reed ze achter twee jongens aan. Verderop zag ze de man opnieuw staan, terwijl hij aan zijn snorfiets rommelde. Terwijl ze passeerde, keek hij haar nog na.

Het gaat om een blanke man van 20 30 jaar, circa 1.65 meter lang, met blauwe ogen en zeer blond steil haar, dat wat langer is in zijn nek, en zeer blonde snor en wenkbrauwen. Op zijn handen heeft hij sproeten of vlekjes. Hij droeg een wit petje, een opvallend rood windjack, zwarte schoenen

De politie heeft de zaak in onderzoek en is op zoek naar getuigen van het voorval. De inzittende van de auto en een vrouw die een tijdje achter het meisje fietste wordt met name verzocht zich te melden bij de politie van het bureau Marco Polo: 0900 88 44. Maar ook andere personen die iets hebben gezien, wordt gevraagd contact op te nemen.

Aangehouden voor vernieling

UTRECHT - Op een bouwterrein aan de Lange Nieuwstraat zijn zondag twee mannen aangehouden voor vernielingen. Omstreeks 22.40 uur kreeg de politie de melding dat er mannen over een bouwterrein liepen die veel herrie maakten en met stenen gooiden. Agenten gingen ter plaatse en troffen het tweetal aan. De mannen, een 51-jarige Utrechter en een 37-jarige man uit Ermelo, werden aangehouden voor vernieling, maar de Ermeloër bleek spullen op zak te hebben die vermoedelijk van diefstal afkomstig zijn. Deze spullen, waaronder een visakte en een kluisje, zijn in beslag genomen voor nader onderzoek. De mannen zijn ingesloten.

Aangehouden voor poging inbraak

UTRECHT Een 12-jarige jongen uit Utrecht is zondagavond aangehouden voor een poging tot inbraak in een auto. De politie kreeg omstreeks 21.50 uur de melding dat een jongen de ruit van een auto probeerde in te slaan die geparkeerd stond aan de Pieter Bothstraat. Dit lukte niet, maar een getuige belde toch de politie en gaf een signalement van de jongen door. Agenten zochten in de omgeving naar de jongen en vonden hem bij een vriendje achterop de fiets. Hij is aangehouden en bleek als jeugdige veelpleger te boek te staan.

Steekpartij

UTRECHT Zondagavond kreeg de politie omstreeks 19.25 uur een melding dat op de Stadhuisbrug een steekpartij had plaatsgevonden. Omstanders hadden de verdachte vast en schakelden de politie in. Volgens getuigen kwam de verdachte, een 45-jarige man uit Zwolle, een praatje maken met een 41-jarige man uit Utrecht, die op de trap van het Stadhuis zat. Het praatje ontaarde in een woordenwisseling en vervolgens een worsteling waarbij de 45-jarige man de 41-jarige man in zijn bovenlichaam stak. De 45-jarige man werd overmeesterd door omstanders en de 41-jarige man is per ambulance naar het UMC vervoerd. Daar is de steekwond gehecht. De 45-jarige man is beoordeeld door de crisisdienst. De zaak is in onderzoek.

Achtervolging

UTRECHT Op de Jan Overdijkstraat zijn twee jongemannen aangehouden na een achtervolging van een motorscooter. Een surveillerende agent zag zondagavond omstreeks 19.10 uur twee jongens op één scooter de kruising Kanaalstraat JP Coenstraat met hoge snelheid oversteken. De scooter had een oud verzekeringsplaatje en de agent wilde de bestuurder controleren. Die gaf echter gas en vervolgde zijn weg naar de Laan van Nieuw Guinea. Een achtervolging door de wijk volgde, maar de agent, die wél oog had voor de verkeersveiligheid, raakte het tweetal kwijt. Na een kort onderzoek trof de politie een van de jongens en de scooter bij zijn woning aan de Jan Overdijkstraat aan. Het bleek om een motorscooter te gaan en het voertuig is voor onderzoek in beslag genomen. De jongen is aangehouden en ingesloten.

Insluiper aangehouden

UTRECHT Een 20-jarige man uit Utrecht is aangehouden nadat hij door een bewoner betrapt was bij een insluiping. De man liep zondag omstreeks 18.15 uur een woning aan de Bollenhofsestraat binnen. De voordeur stond open, een van de bewoners zat voor de woning van de zon te genieten en een tweede bewoner lag binnen een dutje te doen op de bank. De bewoner werd wakker van een geluid en zag de insluiper ongestoord aan het werk om een laptop te ontkoppelen. Toen hij betrapt werd, liet hij zijn buit vallen en rende er vandoor. Aan de hand van een signalement kon hij later die avond in de omgeving worden aangehouden. De verdachte staat te boek als veelpleger en is ingesloten.

Aangehouden voor openlijk geweld

UTRECHT Een 14-jarige jongen uit Utrecht is zondag in Park Transwijk aangehouden omdat hij met stenen had gegooid bij het circus dat in het park staat. Omstreeks 17.10 uur kreeg de politie de melding dat er meerdere jongeren met stenen had gegooid richting het circuspersoneel. Agenten kwamen ter plaatse en zagen de 14-jarige jongen, die aan het door de melders opgegeven signalement voldeed, hard wegrennen richting de Afrikalaan. De jongen stoof een steegje in en kon in eerste instantie ontkomen. Later die avond is hij alsnog aangehouden en verhoord. Hij is ingesloten.

Geweld bij winkeldiefstal

UTRECHT Een 22-jarige man uit Utrecht is zondag in de Twijnstraat aangehouden voor winkeldiefstal en het plegen van geweld.

Omstreeks 14.25 uur betrapte winkelpersoneel de man op diefstal en sprak hem bij de kassa aan. De man wilde ervandoor en werd agressief. Vier medewerkers pakten de man vast, waarop hij om zich heen ging schoppen en slaan. De politie was snel ter plaatse en nam de man mee naar het politiebureau. Hij staat te boek als veelpleger en is ingesloten.

Jeugdige winkeldievegges

UTRECHT Zondagmiddag om 16.30 uur zijn in een kledingwinkel aan het Radboudkwartier twee 14-jarige meisjes uit Utrecht aangehouden voor diefstal van schoenen en een bikini. De vriendinnen zijn meegenomen naar het politiebureau en daar zijn hun ouders gebeld. Die gaven toestemming voor een doorverwijzing naar Bureau Halt.

Omstreeks 16.40 uur was het raak op de Steenweg. Twee meisjes van 16 en 18 jaar oud uit Utrecht en Nieuwegein hadden schoenen weggenomen uit een Schoenenwinkel en werden betrapt. Ook deze meiden werden meegenomen naar het politiebureau. Na contact met de ouders, werd het 16-jarige meisje doorverwezen naar Bureau halt. De 18-jarige Nieuwegeinse heeft een bekeuring gekregen.

Winnaars van burgerprijsvraag politie Utrecht noord

UTRECHT De winnares van de Burgerpijsvraag van het politiedistrict Utrecht noord is Joke Reijven uit Pijlsweerd. Haar idee is om buurtbewoners een tijd lang te laten noteren wat van invloed is op hun gevoel van (on)veiligheid. Deze notities kunnen wekelijks worden opegstuurd naar de politie. Die krijgt dan een beter beeld op welke tijdstippen het best kan worden gesurveilleerd.

De jury vond aantrekkelijk aan het idee van Joke Reijven dat het idee makkelijk en snel uitvoerbaar is en weinig kost. Zichtbare controle door de politie op als onveilig ervaren tijdstippen draagt bij aan het gevoel van veiligheid. Bovendien is het belangrijk voor bewoners om het gevoel te hebben zelf invloed te kunnen uitoefenen.

Tweede en derde prijs

De winnares wint met haar idee een geldbedrag van 500 euro. Bovendien wordt haar idee uitgevoerd. Dat geldt ook voor de winnaars van de tweede en derde prijs, respectievelijk Fouzia Bounida uit Overvecht en Sjaak Ipenburg uit Zuilen. Het idee van Fouzia Bounida is om jongeren te laten meelopen met ene wijkagent en hierbij opdrachten te geven, zoals het organiseren van een activiteit in de wijk. Hiermee verdiende 300 euro.

Sjaak Ipenburg uit Zuilen opperde om de burgers door middel van e-mail op de hoogte te brengen van zaken die spelen in hun woonomgeving. De politie zou zou bijvoorbeeld opsporingsgerichte informatie kunnen verspreiden of preventietips. Dit idee leverde hem 200 euro op.

Nachtelijk kopje thee

Een bon van 50 euro gaat naar mevrouw Barendrecht-Pruijt uit Overvecht, die alle bewoners de tip zou willen meegeven om s nachts even uit bed te gaan voor en kopje thee. Hierdoor heeft zij al veel kunnen zien en melden bij de politie.

Blij verrast

In totaal 128 bewoners hebben ideeën ingezonden op de burgerprijsvraag in het district Utrecht noord. De initiatiefnemers zijn blij verrast over het grote aantal inzendingen. Begin mei werden 30.000 flyers verspreid in de wijken Zuilen, Ondiep, Pijlsweerd en Overvecht. Bewoners werden hierin opgeroepen om mee te denken met de politie over het verder terugdringen van criminaliteit in hun wijken.

Naast de vier genoemde winnaars zijn nog vijftien inzenders geloot die een dag mogen meedraaien met de politie

Diverse ideeën

De deelnemers hebben zeer uiteenlopende achtergronden, zowel wat betreft leeftijd, wijk van herkomst (Overvecht of Noordwest), als afkomst, te oordelen aan de achternamen. De aangedragen ideeën kenmerken zich door een grote verscheidenheid en betreffen zowel de veiligheid als de leefbaarheid. Bewoners geven aan graag hun steentje bij te dragen.

Ook buurt- of wijkwachters die een oogje in het zeil houden, is een veelgehoord voorstel. Verder opperden meerdere inzenders om de smalle paden tussen de flats af te sluiten met hekken, zodat jongens op scooters minder makkelijk kunnen vluchten als de politie arriveert. Een deel van de ideeën worden al door de politie toegepast, zoals het inzetten van lokautos, Marokkaanse buurtvaders en het terugbellen van melders.

De prijzen zijn vrijdag 1 juni uitgereikt door burgemeester Annie Brouwer en districtschef Peter Gieling.