AutoRai

Ford vergroot voorsprong in WK na overwinning in Griekenland

(6/4/2007)
Ford heeft vandaag in Griekenland haar zestigste overwinning geboekt in het FIA World Rally Championship en vergrootte daarmee haar voorsprong in zowel de rangschikking voor de merken als voor de rijders. Marcus Grönholm en Timo Rautiainen zegevierden met hun Ford Focus RS World Rally Car in de vierdaagse Acropolis Rally van Griekenland, hun derde overwinning dit seizoen. Teamgenoten Mikko Hirvonen en Jarmo Lehtinen, ook in een Focus WRC, klasseerden zich als vierde.

De Acropolisrally is de zwaarste rally uit het kampioenschap, dat uit 16 evenementen bestaat. Het was de zesde zege voor de Focus RS in acht jaar. Het was tevens de 28e overwinning voor Grönholm in het WRC. De serie houdt nu zomerreces en de Fin heeft zijn voorsprong in het rijderskampioenschap vergroot tot negen punten. Regerend wereldkampioen bij de merken, het BP-Ford World Rally Team, heeft in de ranglijst voor de merken nu een voorsprong van maar liefst 28 punten.

Met stenen bedekte klassementsproeven en enorm hoge temperaturen zijn de kenmerken van de Acropolisrally en het succes in Griekenland eiste alles van de kracht en de betrouwbaarheid van de Focus RS en de BFGoodrich banden, naast uiteraard pure snelheid. Grönholmâs Focus liep perfect en hij nam op vrijdagmorgen dan ook de leiding om deze niet meer af te staan. Hij drukte zijn stempel nadrukkelijk op het evenement door beide passages over de marathonproef van Agii Theodori, met een lengte van 48,88 kilometer, te winnen, de langste en moeilijkste proef van het seizoen tot nu toe.

Nadat hij een voorsprong van 43,3 seconden had opgebouwd, deed de Finse Ford-rijder het op de vijf klassementsproeven van de laatste dag relatief kalm aan en sloot hij het 334,44 kilometer lange wedstrijdparcours af met een voorsprong van 38,6 seconden. âIk heb een goede rally gehad, zonder problemen, en het is enorm goed voor het zelfvertrouwen om de laatste twee rallies voor de zomerpauze winnend af te sluiten,â aldus Grönholm. âDe ruige wegen en de hoge temperaturen zorgden ervoor dat het zwaar was voor de auto en de banden, maar allebei functioneerden de hele rally uitstekend. De laatste dag kon ik volstaan met mijn snelheid aan te passen aan de splittijden van Loeb en ik voelde mij daarbij heel comfortabel.â

"Het is lekker om de zomervakantie met een voorsprong van 9 punten op Loeb in te gaan. Ik ben nu in staat om direct het gevecht met Loeb te leveren en misschien voelt hij zich daarbij nu niet meer zo zeker. Maar, de tweede helft van het seizoen, met vier rallies op asfalt, zal zeker niet gemakkelijk zijn,â voegt Grönholm toe.

BP-Ford teammaatje Hirvonen was verwikkeld in een gevecht met vijf anderen, hetgeen er in resulteerde dat het tijdsverschil tussen nummer één en nummer zes na de eerste dag slechts elf seconden bedroeg. Ondanks dat Hirvonen op hoge snelheid het struweel invloog en later een lekke band opliep, kon hij zijn positie in de top van het klassement behouden.

âDe laatste dag was makkelijk want ik behoefde alleen mijn positie te consolideren tot aan de finish,â aldus de 26-jarige Fin. âOp vrijdag lag ik nog prima op schema en dacht ik mee te kunnen doen in de strijd om de overwinning, maar op zaterdag vloog ik gigantisch van het pad. De kans op een podiumplaats was toen voorbij, maar we hebben toch nog de nodige punten kunnen pakken. Die crash was trouwens mijn ergste moment tot nu toe dit jaar. Het was een zware rally, maar dat kun je verwachten van de Acropolisrally. Het is niet voor niks een klassieker.â
BP-Ford team directeur Malcolm Wilson vierde de tweede overwinning van Ford in drie weken tijd. âDe twee proeven op zaterdag waren cruciaal in deze rally. Marcus heeft niet aangevallen, maar het was zijn strategie om problemen te voorkomen en die strategie pakte goed uit. Ik ben overtuigd dat we onze voorsprong de tweede helft van dit jaar vast kunnen houden.â

Jost Capito, directeur van Ford TeamRS, zei: âDe Griekse goden waren met ons dit weekend en we bekleden nu een sterke positie bij zowel de rijders als de merken. De 2007-spec Focus RS WRC zal in augustus zijn debuut maken in de volgende WK-rally, in Finland, en ik ben er zeker van dat deze Focus nog sneller is.â

Volgende ronde
Het rallyseizoen 2007 is nu halverwege en de actie gaat van 2 t/m 5 augustus weer van start, wanneer in de omgeving van Jyväskylä de rally van Finland wordt verreden.