Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

04-06-2007

Spinozapremie 2007 voor drie Akademieleden
Op 4 juni heeft de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) de vier onderzoekers bekendgemaakt die de NWO-Spinozapremie 2007 ontvangen. De premie is de grootste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. Elke onderzoeker krijgt anderhalf miljoen euro, te besteden aan onderzoek naar keuze. De wetenschappers ontvangen de prestigieuze prijs voor hun voortreffelijk, baanbrekend en inspirerend onderzoek.

Drie van de vier laureaten van de NWO/Spinozapremie 2007 zijn lid van de KNAW:

Prof. dr. D.M. (Deirdre) Curtin Rechtsgeleerde aan de Universiteit Utrecht
Curtin leverde excellente bijdragen aan de ontwikkeling en bevordering van het internationale en Europese recht en ontwikkelde grensverleggende visies op bestuurbaarheid van internationale organisaties als de Europese Unie.

Prof. dr. L.P. (Leo) Kouwenhoven Natuurkundige aan de Technische Universiteit Delft Kouwenhovens baanbrekende werk aan zogeheten spinqubits is van groot belang voor het gebruik van quantuminformatie, bijvoorbeeld in een fundamenteel nieuw soort computer.

Prof. dr. J.W.M. (Wil) Roebroeks Archeoloog aan de Universiteit Leiden
Roebroeks deed originele observaties over vroege mensachtigen en de ontwikkeling van de menselijke samenleving.

De vierde laureaat van de NWO/Spinozapremie 2007 is:

Prof. dr. M. (Marcel) Dicke Ecologisch entomoloog aan Wageningen Universiteit Dicke ontdekte onder andere dat planten in noodsituaties geurstoffen op maat maken om de vijanden van hun vijanden te lokken.

De NWO-Spinozapremie, ook wel gezien als de 'Nederlandse Nobelprijs', wordt toegekend aan Nederlandse onderzoekers die tot de absolute top van de wetenschap behoren. De laureaten zijn internationaal vermaard en weten jonge onderzoekers te inspireren.

Het is dit jaar de dertiende keer dat de Spinozapremies worden toegekend. De eerste keer was in 1995.
De toekenningen komen tot stand op voordracht. Personen die mogen voordragen zijn de rectores magnifici van de universiteiten en de voorzitters van de afdelingen Letterkunde en Natuurkunde van de KNAW, het Nederlands Forum voor Techniek en Wetenschap, het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren, de Sociaal-Wetenschappelijke Raad en de NWO-gebiedsbesturen.

De officiële uitreiking van het geld en het Spinozabeeldje zal zijn op woensdag 28 november 2007 in de Nieuwe Kerk in Den Haag.

Kijk op www.nwo.nl/spinozawinnaars voor de juryrapporten.