Ingezonden persbericht


Start Campagne Herken dementie op tijd:
diagnose dementie te laat gesteld bij helft van patiënten

Op 4 juni 2007 gaat de publiekscampagne 'Herken dementie op tijd' van Alzheimer Nederland van start. Met deze campagne gaat Alzheimer Nederland aandacht vragen voor het belang van tijdige herkenning van mensen met dementie. Nu nog lopen veel mensen met dementie te lang rond met hun klachten zonder te weten wat er met hen aan de hand is of wat ze eraan kunnen doen. Daardoor ontvangen zij en hun familie te laat behandeling en begeleiding. Bovendien zijn er velen die zich onnodig zorgen maken of hun vergeetachtigheid misschien wel een voorbode is van dementie. De campagne zet deze mensen aan om een eind te maken aan hun onzekerheid.

LATE DIAGNOSE VAN DEMENTIE LEIDT TOT VERZAMELEN VAN CRISISSEN

In de huisartspraktijk wordt de diagnose dementie bij ongeveerde helft van de patiënten niet of te laat gesteld. Redenen daarvoor zijn dat patiënten en hun naasten de klachten niet herkennen of uit angst, schaamte of onzekerheid hun klachten zo lang mogelijk verbergen of ontkennen. De zorgverlener (huisarts of praktijkondersteuner) stelt de diagnose dementie vaak uit zolang de thuissituatie dit toelaat. Een diagnose betekent immers meer werk en het ontbreken van een diagnose -zo wordt geredeneerd- heeft voor de behandeling en zorgondersteuning weinig gevolgen, omdat dementie niet te genezen is. "Een verkeerde houding", meent Gea Broekema, algemeen directeur van Alzheimer Nederland. "Een late diagnose van dementie betekent het verzamelen van crisissen. Er wordt gewacht met de diagnose en dan ontstaat er een crisissituatie als bijvoorbeeld de mantelzorger uitvalt. Dan moet acuut dure crisisopvang geregeld worden. De gezondheidszorg voor mensen met dementie moet uit deze crisissfeer gehaald worden. Door vroegtijdige diagnose volstaat in het beginstadium een lichtere vorm van zorg, waardoor meer mensen met dementie gericht geholpen kunnen worden en minder snel een crisis ontstaat. Bovendien biedt vroegtijdige diagnose voor patiënt en omgeving de mogelijkheid zich op de toekomst voor te bereiden door bijvoorbeeld zorg te plannen en de medische - en psychologische behandeling in gang te zetten. De ervaring van de drie universitaire Alzheimer Centra in Nederland, die jaarlijks ruim 1.000 mensen voor diagnostiek zien, is dat de meeste patiënten en hun naasten er veel baat bij hebben als zij op tijd weten dat er sprake is van dementie."

CAMPAGNE HERKEN DEMENTIE OP TIJD
De campagne Herken dementie op tijd is primair gericht op mensen met geheugenklachten of beginnende dementie en de betrokken eerstelijns zorgverleners. De campagne wordt op regionaal niveau uitgevoerd en loopt door tot in 2008. Alzheimer Nederland werkt hierin samen met de zorgverzekeraars Agis en Menzis en de regio's die actief zijn in het Landelijk Dementie Programma. De campagne bestaat onder meer uit voorlichtingsmaterialen, de campagnewebsite (www.herkendementie.nu), een nascholingscursus voor huisartsen en praktijkondersteuners en open dagen van regionale geheugenpoliklinieken. In april is een pilot van de campagne uitgevoerd in de regio Nieuwe Waterweg Noord. In mei heeft de campagne gelopen in de regio Groningen en vanaf september gaat de campagne ook in andere regio's van start, waaronder de regio's West-Achterhoek en Gooi en omstreken.

DEMENTIE: FEITEN EN CIJFERS
Voor veel mensen is vergeetachtigheid het eerste signaal van een beginnende dementie. Maar geheugenproblemen zijn lang niet altijd een voorbode van dementie. Tussen de 24 en 85 jaar vindt maar liefst 40% zichzelf vergeetachtig. Toch heeft maar 5% van de mensen ouder dan 65 jaar dementie. Bij dementie zijn er vaak ook andere serieuze klachten, zoals moeite met spreken, leren van nieuwe dingen en logisch denken. Dementie is een ziekte waarbij de verwerking van informatie in de hersenen is verstoord. Daaraan gepaard treden (in wisselende combinaties) veranderingen op in de persoonlijkheid, de stemming en het gedrag. Dementie heeft ingrijpende gevolgen voor patiënten en hun naasten. Gemiddeld genomen zijn er drie mensen betrokken bij de verzorging van een persoon met dementie (bron: Sociaal Cultureel Planbureau). Meer dan een miljoen Nederlanders hebben te maken met dementie in hun nabije omgeving. Nederland telt momenteel ongeveer 270.000 mensen met dementie. Bij naar schatting 70.000 (26%) van hen is de diagnose (nog) niet gesteld. Jaarlijks komen er 30.000 nieuwe dementiepatiënten bij. Volgens berekeningen van de Gezondheidsraad zal het aantal mensen met dementie in 2050 verdubbeld zijn.


---

Noot voor de redactie -

Ingezonden persbericht