Zuid-Afrika: kinderen hoog op agenda tijdens aidsconferentie 04 juni 2007, Durban - In Zuid-Afrika wordt een nationale conferentie over aids gehouden. De organisatoren melden dat kinderen die lijden onder de aidsproblematiek hoog op de agenda staan.

Unicef haakt hierop in door in juni samen met de Britse afdeling van Save the Children, Child Welfare South Afrika en andere op kinderen gerichte organisaties drie satellietconferenties over kinderen en aids te houden. In 2011 moeten alle kinderen die met de gevolgen van de aidsepidemie te maken hebben hulp kunnen krijgen. Daarvoor moeten nu alle inspanningen om dat te bereiken worden vergroot.

5,4 miljoen hiv-besmettingen In Zuid-Afrika hebben 5,4 miljoen mensen hiv, het hoogste aantal ter wereld. Kinderen maken circa 13 procent van het aantal besmettingen uit. Tien procent van het wereldwijde aantal aidswezen (1,5 miljoen) woont in Zuid-Afrika en 0,6 procent van de Zuid-Afrikaanse kinderen maakt deel uit van een kinderhuishouden, omdat de ouders zijn overleden.

Zuid-Afrika heeft de afgelopen twee jaar flinke vooruitgang geboekt in de behandeling van mensen met hiv. Toch zijn aidsgerelateerde ziektes onder vrouwen en kinderen nog steeds de belangrijkste veroorzakers van sterfgevallen. De meerderheid van zwangere vrouwen met hiv krijgt geen aidsremmers, waardoor ze het virus op hun kinderen kunnen overdragen. Slechts een op de vier kinderen met hiv krijgt medicijnen.

Familiegerichte aanpak
Unicef wil het voorkomen van hiv-besmettingen en de behandeling van degenen die al geïnfecteerd zijn samenbrengen in een familiegerichte aanpak. Zo kunnen de overlevingskansen van kinderen worden vergroot. Dit onderwerp zal tijdens een van de conferenties worden behandeld. Een tweede conferentie gaat over het opsporen en helpen van wezen en andere kwetsbare kinderen. De derde zal zich richten op het voorkomen van hiv-besmettingen bij jongeren.