RVD/KH nr. 130 Prins van Oranje - toespraak - WSP

RIJKSVOORLICHTIGINGSDIENST
Persbericht

PRINS VAN ORANJE HOUDT TOESPRAAK BIJ JAARVERGADERING WATER AND SANITATION PROGRAM

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje hield vandaag als voorzitter van de UN Secretary-General's Advisory Board on Water and Sanitation (UNSGAB) een toespraak bij de jaarvergadering van het W ater and Sanitation Program (WSP) van de Wereldbank. De vergadering werd gehouden bij watercyclusbedrijf Waternet , de gemeenschappelijke organisatie van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de gemeente Amsterdam.

De Prins riep vertegenwoordigers van het Wereldbank-programma en donoren op werk te maken van de millenniumdoelstellingen van de VN op het gebied van water en sanitaire voorzieningen. In 2015 moeten 1,6 miljard meer mensen toegang hebben tot sanitaire voorzieningen en 1,1 miljard tot schoon drinkwater. In ontwikkelingslanden sterven elke dag meer dan 4000 kinderen jonger dan vijf jaar aan ziekten die verband houden met een gebrek aan betrouwbaar water en sanitaire voorzieningen.

Ook riep de Pri n s op tot nauwe samenwerking tussen UNSGAB en WSP. De praktische maatregelen die UNSGAB voorstelt ter verwezenlijking van de millenniumdoelstellingen sluiten nauw aan bij de activiteiten van WSP. De hoofddoelstelling van WSP is duurzame toegang tot betrouwbaar drinkwater en sanitaire voorzieningen voor de armen in ontwikkelingslanden.

WSP steunt overheden en maatschappelijke partners bij het ontwikkelen en uitvoeren van beleid en strategieën gericht op duurzame rendabele investeringen in de drinkwater- en sanitatiesector. WSP helpt overheden in ontwikkelingslanden bij het opstellen van 'roadmaps' voor het behalen van de millenniumdoelstellingen en adviseert diverse instanties over noodzakelijke hervormingen en capaciteitsopbouw .

Noot voor redacties (