Gemeente Zoetermeer

Werkzaamheden Mobiliteitsplan Zoetermeer van start

Maandag 4 juni a.s. geeft de Zoetermeerse wethouder P. Smit het startsein voor de werkzaamheden voor de reconstructie van de Oostweg. Daarmee gaat het eerste project uit het Mobiliteitsplan Zoetermeer in uitvoering. Met het plan wordt de komende vijf jaar zo'n EUR 40 miljoen geïnvesteerd in de bereikbaarheid van Zoetermeer. Een groot deel van dit geld komt uit het mobiliteitsfonds van het Stadsgewest Haaglanden. De gemeenteraad van Zoetermeer moet nog instemmen met de eigen bijdragen voor de verschillende projecten. De eerste werkzaamheden aan de Oostweg omvatten het verleggen van een gasleiding, om aanpassing van de weg mogelijk te maken en deze beter te laten aansluiten op de A12. Ook wordt op het viaduct Oostweg-A12 (richting Gouda) van 4 tot 15 juni een proef gedaan met het versmallen van een rijstrook, om te bezien of van drie naar vier rijstroken kan worden overgegaan zonder verbreding van het viaduct.

Voor In juni 2007 wordt de raad gevraagd het al voor de reconstructie bestemde geld beschikbaar te stellen. Het gaat om een bedrag van EUR 5 miljoen, waarbij wordt gerekend op een subsidiebijdrage van 50% van de kosten vanuit het Mobiliteitsfonds van het stadsgewest Haaglanden.

Door de aanleg van de N470, de toenemende drukte op de A12, maar ook door de bouw van nieuwe wijken die nieuwe verkeersstromen met zich meebrengen, is veel nodig om Zoetermeer bereikbaar te houden. Of dat nu is met het openbaar vervoer, de auto of de fiets. Het uitvoeringsprogramma van het Mobiliteitsplan Zoetermeer bevat grote projecten, zoals het verbreden van de Oostweg, Afrikaweg en lus Zuidweg, de verlenging van de Oosterheemlijn en infrastructurele maatregelen voor de buslijn Zoetermeer - Rotterdam. Maar ook voor kleine projecten is volop aandacht: de aanleg van fietspaden, verkeersdrempels en rotondes. Daarmee wordt direct gewerkt aan de verkeersveiligheid van Zoetermeer.

Steeds bereikbaar
De gemeente streeft ernaar Zoetermeer steeds bereikbaar te houden voor autoverkeer, het openbaar vervoer, fietsers en voetgangers. Tijdens alle werkzaamheden in het kader van het Mobiliteitsplan Zoetermeer én in de toekomst. Maar ook voor de meningen en wensen van bewoners en belanghebbenden wil de gemeente steeds bereikbaar zijn. Zij worden dan ook betrokken bij de plannen en uitvoeringstrajecten.