Ingezonden persbericht

Claimgedrag veroorzaakt steeds hogere kosten gemeenten

Aon introduceert totaaloplossing aansprakelijkheidsrisico's gemeenten

Rotterdam, 4 juni 2007 - Gemeenten hebben te maken met fors hogere kosten doordat ze vaker en sneller aansprakelijk worden gesteld. Burgers zetten eerder juridische stappen wanneer zij schade lijden door toedoen van gemeentes. Ook bedrijven nemen sneller actie wanneer zij zich benadeeld voelen door de overheid. Een gemiddelde gemeente kan de kosten die gemoeid zijn met aansprakelijkheidskwesties al snel met enkele tienduizenden euro's per jaar terugdringen. Dit kan oplopen tot 35 procent van de totale kosten, zo blijkt uit berekeningen van risicoadviseur en verzekeringsmakelaar Aon.

"Gebreken aan het wegdek of de stoep of het weigeren van een vergunning leiden steeds vaker tot soms aanzienlijke claims. Gemeenten zoeken daarom manieren om hun aansprakelijkheidsrisico's te verkleinen of te beperken. Hiermee kunnen gemeenten jaarlijks tienduizenden euro's besparen," zegt Peter Hartman, Director Liability bij Aon.

Manieren om de schadelasten te beperken, zijn een betere interne administratie, een goed onderhouds- en preventiebeleid en het afsluiten van een goede aansprakelijkheidsverzekering. Op deze wijze vermindert het aantal claims, worden de claims sneller afgehandeld, procedures voor de rechter veelal voorkomen en wordt daardoor de schadelast omlaag gebracht, wat weer leidt tot lagere premies.

Besparingen
Veruit de meeste claims hebben betrekking op het wegbeheer van gemeenten, bijvoorbeeld als er letsel is door gebreken aan het wegdek of als gevolg van een verkeersgevaarlijke situatie. "Maar ook het weigeren van een vergunning kan tot een forse schadeclaim leiden," zegt Hartman. "Denk bijvoorbeeld aan het weigeren van een bouwvergunning voor een supermarkt. Het toekennen van een vergunning kan eveneens een claim veroorzaken, zoals het verlenen van een vergunning voor de exploitatie van een bedrijf waardoor onevenredig veel hinder en schade ontstaat voor omwonenden. Nederlandse gemeenten zijn hierdoor de laatste jaren met een forse kostenstijging geconfronteerd. Het is niet geheel toevallig dat de vraag naar oplossingen om de aansprakelijkheidsrisico's te verkleinen, sterk toeneemt."

Totaal Oplossing Gemeentelijke Aansprakelijkheden
Aon biedt als eerste tussenpersoon in Nederland een aansprakelijkheidsverzekering aan voor gemeenten. De polis maakt deel uit van een compleet pakket met risicomanagement diensten. Het pakket heet 'TOGA', wat staat voor Totaal Oplossing Gemeentelijke Aansprakelijkheden en bestaat uit een risk management scan, een analyse om de hoogte van het eigen risico te bepalen, de aansprakelijkheidsverzekering, een rechtsbijstandpolis voor ambtenaren en de afhandeling van schadeclaims. Aon heeft TOGA inmiddels bij een aantal middelgrote gemeenten geïntroduceerd en toegepast. Deze eerste ervaringen laten zien dat gemeenten met TOGA fors kunnen besparen op de kosten van aansprakelijkheidskwesties.

Over Aon Nederland
Aon Nederland, toonaangevend adviseur in risicomanagement, employee benefits en verzekeringen, draagt bij aan het realiseren van de ambities van zijn cliënten. In Nederland heeft Aon 13 vestigingen met 1.500 medewerkers. Het bedrijf maakt deel uit van Aon Corporation, Chicago, USA. Het wereldwijde Aon-netwerk omvat circa 500 kantoren in meer dan 120 landen en telt ruim 43.000 medewerkers. Hiermee is Aon een van de grotere financiële dienstverleners ter wereld. Aon Corporation is gespecialiseerd in financiële en verzekeringsdienstverlening en staat genoteerd aan de effectenbeurs van New York (NYSE). Meer informatie: www.aon.nl.

Voor verdere pers- en achtergrondinformatie
Aon Nederland
Ulrika Lundgren
Press Officer
T: (010) 448 75 22
E: ulrika_lundgren@aon.nl Of:
Sterk Werk Communicatie
Sietse Pots
PR Consultant
T: (010) 433 72 92
E: sietse.pots@sterkwerk.nl