Time : 14:02:37
Date : 04 June 2007
Sender Name: Ovam

Nieuwpoort - PCN - Ambtshalve bodemsaneringswerken 1ste fase

Op 4 juni start de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) met de voorbereiding van de eerste fase van de ambtshalve sanering van het voormalige Produits Chimiques de Nieuport (PCN) gelegen aan de Pieter Deswartelaan in Nieuwpoort. Deze gronden en het grondwater bevatten sterk verhoogde concentraties zware metalen. Eerst zal nu de werf worden ingericht en het terrein ontbost, zodat de eigenlijke sanering begin augustus kan beginnen. Die bestaat erin dat de afvalhopen die over het terrein verspreid liggen worden afgegraven, om zo ook de bereikbaarheid van het volledige bedrijfsterrein mogelijk te maken. De voorbereiding en het afgraven zullen ongeveer 4 maanden in beslag nemen. De kostprijs daarvoor bedraagt 1,8 miljoen euro. Na afronding van deze fase zullen de terreinen volledig toegankelijk zijn voor de uitvoering van de volgende saneringsfasen. Daarbij zal de bodemverontreiniging achteraan het terrein, het onverhard gedeelte van het containerpark, het grondwater en de twee verontreinigde tuintjes worden gesaneerd. De volledige sanering is geraamd op 9 miljoen euro. Ten laatste begin 2009 zal ze volledig zijn afgerond, zodat vanaf dan een ingebruikname als woongebied mogelijk wordt. Deze ontwikkeling gebeurt in samenspraak met de stad Nieuwpoort.

De sanering

De sanering van de terreinen van het vroegere PCN zal in drie fasen gebeuren.
In de eerste fase, die begin augustus van start gaat, worden de afvalhopen op het terrein afgegraven. De afgegraven afvalhopen worden afgevoerd naar een vergunde stortplaats cat. 1. Daarna wordt het terrein genivelleerd, met geotextiel afgedekt en opnieuw aangevuld met een laag zuivere aarde van zo'n 60 à 100 cm. Door deze werkwijze kunnen de rest van het terrein en de vijver vlot worden bereikt voor de verdere sanering. Die omvat een verdere bodem- en grondwatersanering. Ook die grond, verontreinigd met zware metalen, zal worden afgevoerd naar een stortplaats cat. 1. Na de sanering zal de kwaliteit van het grondwater nog gedurende 30 jaar nauwgezet worden gemeten.
Met deze saneringsaanpak zullen de bedrijfsterreinen achteraf als woongebied kunnen in gebruik worden genomen.

De werken van deze eerste fase heeft de OVAM toegewezen aan Mourik. De begeleiding van de sanering gebeurt door erkend bodemsaneringdeskundige Soresma n.v. Toezicht op een veilige uitvoering van de werken neemt ER Consulting voor zijn rekening.

De totale kostprijs van de sanering wordt geraamd op 9 miljoen euro. De eerste fase van de sanering zal 1.804.985 euro bedragen.

Historiek

Het voormalige bedrijf Produits Chimiques de Nieuport produceerde van 1926 tot 1966 zinksulfide en gedurende een korte periode ook loodwit. De afvalstoffen van de productie werden steeds op de terreinen gestort. Reeds sinds 1982 zijn deze afgesloten en verzegeld door de gemeente.
Het door OVAM gevoerde beschrijvend bodemonderzoek, waarbij bodem en grondwater onderzocht werden, stelde op de voormalige bedrijfsterreinen zelf sterk verhoogde concentraties van zware metalen vast in de grond en het grondwater, in die mate dat sanering noodzakelijk bleek. De verontreiniging in het grondwater heeft zich slechts in beperkte mate verspreid tot buiten de site. Wat de aanpalende percelen betreft: door verwaaiing van bodemdeeltjes werd ook in sommige tuintjes een verhoging van de concentraties aan zware metalen in de bodem vastgesteld, echter, slechts voor 2 percelen in die mate dat hierbij sanering noodzakelijk is.

Voorzorgsmaatregelen

De ernst van de verontreiniging was niet van die omvang dat voorzorgsmaatregelen dienden getroffen te worden. De OVAM raadde bij afronding van het onderzoek wel af om grondwater te gebruiken voor consumptie. Voor enkele percelen kregen de bewoners het advies om ook geen groenten te kweken.
Tijdens de sanering hoeven de omwonenden geen extra voorzorgsmaatregelen te nemen en zijn met een schrijven hiervan op de hoogte gebracht.