Bureau Verkeershandhaving


Verkeersonveilige situatie grensovergang aangepakt

4 juni 2007

De verkeersonveilige situatie bij de grensovergang op de A1 op zondagen en op Duitse feestdagen wordt aangepakt. Die afspraak is vastgelegd in een convenant dat Rijkswaterstaat heeft gesloten met diverse partijen.

Op zondagen en op Duitse feestdagen mogen vrachtwagenchauffeurs Duitsland niet inrijden. Het gevolg is dat er op die dagen lange rijen vrachtwagens voor de grens staan en daarbij ontstaan gevaarlijke situaties. Omdat er geen alternatief voorhanden is, parkeren de vrachtwagens op de vluchtstrook. Op reguliere zondagen is dit een rij van circa 1-2 kilometer lengte, op Duitse feestdagen soms 10 kilometer. Deze situatie is verkeersonveilig en daarom onwenselijk.

Extra parkeerplaatsen en handhaving
De gemeente Oldenzaal en Rijkswaterstaat hebben daarom het initiatief genomen voor het convenant dat maatregelen bevat die een oplossing bieden voor de problematiek. Voorbeelden hiervan zijn: uitbreiding van de parkeervoorzieningen door Rijkswaterstaat, het uitoefenen van toezicht en zonodig handhavend optreden door het Korps Landelijk Politiediensten en het bepleiten van een gedoog- of vrijstellingszone van ca. 25 km vanaf de grensovergang richting Duitsland.

Informeren achterban
De organisaties EVO en TLN informeren hun achterban over de parkeerproblematiek en te nemen maatregelen. Daarnaast verzoeken zij bedrijven waar mogelijk maatregelen te nemen om de parkeerproblematiek verminderen.