AutoRai

Mitsubishi Colt Cup: Edwin Abbring wint slijtageslag rond Helmond

(6/4/2007)
Niet KNAF Talent First-coureur Kevin Abbring maar zijn vader Edwin kwam in de Paradigit ELE-Rally als winnaar uit de bus. In zijn thuiswedstrijd was de routinier uit het Brabantse Son een maatje te groot voor de overblijvende equipes in de Merwede Springs Mitsubishi Colt Cup, waarvan Henk Westerbeek als tweede finishte, gevolgd door Mark Nieuwlaar.

De Paradigit ELE-Rally 2007 draaide uit op een slijtageslag van de eerste orde. De wedstrijd behoort tot de zogenaamde âgrote drieâ van het Rallyclinic Dutch Open, waartoe ook de West-Brabant Rally en de voormalige Golden Tulip Rally worden gerekend. Met name de rond 10% van de totaal 207 kilometer klassementproef op onverharde wegen deed een groot aantal deelnemers de das om. Zo ook routinier Evert Bolderheij. De Amstelveense crack, die in de Tank S Rally de KNAF Talent First-rijder Kevin Abbring nog het vuur aan de schenen had gelegd, keek al vanaf de eerste klassementsproef tegen een achterstand aan. Die KP werd overigens een prooi voor de andere routinier Edwin Abbring, die daarna zoals verwacht zijn zoon Kevin snel van hem weg zag lopen.

Bolderheij erkende daarop dat hij zich zou moeten beperken tot de strijd met Abbring Senior maar al op de vierde proef kwam voor hem het eind. Met naar eigen zeggen een vaart van rond de 160 km/u dook de Mitsubishi Colt in een gat op een stuk onverharde weg, sprong de lucht in en landde dermate hard op zijn neus dat de neus van zijn auto flink beschadigd raakte. âIk dacht zelf even dat we in de lengte over de kop zouden gaan maar dat viel gelukkig nog mee. Wel zonde want ik denk dat ik een hele leuke strijd met Edwin zou hebben gehadâ, mijmerde Bolderheij, terwijl hij de schade aan zijn auto opnam.

Ook Kevin Abbring, die de eerste drie wedstrijden met overmacht had gewonnen, zou de finish niet zien. Op de KP Oirschot gleed de KNAF-auto onverwachts uit op een glad stuk weg en voor Junior ook maar iets kon uitrichten werd de zijkant van een brug geraakt, waarbij een achterwiel half werd afgescheurd. Zijn ervaren navigator Harmen Scholtalbers had geen idee hoe dat was gebeurd. âHet moet er heel glad zijn geweest want Kevin reed al een tijdje op zeker omdat we zoveel voorsprong hadden. Ineens brak de auto uit, op precies dezelfde plaats trouwens waar ook Mark Steijger onverwachts op de brugleuning vloog. En ook die had er geen verklaring voorâ.

Einde wedstrijd dus voor de KNAF-equipe en daarmee kwam de leiding in handen van vader Edwin. Die reed de hele dag al in een ongekend hoog tempo. âIk kan nu echt spelenderwijs met de auto rijden en dat zie je meteen aan de tijden. Op het moment dat Kevin uitviel zat ik er maar dertien seconden achter. Zo klein is het verschil nog nooit geweestâ, lachte de routinier, die eenmaal sneller dan zijn zoon was geweest en twee keer dezelfde tijd had genoteerd. Senior won in totaal 11 van de 25 KPâs.

De als altijd betrouwbaar rijdende Henk Westerbeek zette overigens evenveel proeven op zijn naam en had Senior dan ook onder druk kunnen zetten, ware het niet dat hij op één proef met twee lekke banden tegelijk te kampen kreeg. Daarna verloor hij ook nog eenmaal olie, nadat er een steen door een oliekoeler was gevlogen. Maar Westerbeek weet als geen ander zijn auto naar de finish te loodsen, waar hij met zijn navigator Radbout Mutsaers dan ook een welverdiende tweede plaats opstreek.

De derde plaats ging naar Mark Nieuwlaar en Jan-Coert Kapteijn, die andermaal de nodige problemen moesten overwinnen. Dit keer liep er steeds een aandrijfas uit de versnellingsbak, waardoor hij een paar normtijden aan zijn broek kreeg. âIn Hulst gebeurde dat ook al een keer. Ik vermoed nu toch dat bij die reuzensprong in Almere het sub-frame verbogen is geraakt. Anders kan ik het niet verklaren. We zullen dat nog eens goed moeten onderzoeken. De rest van de rally heb ik gebruikt om met verschillende bandensoorten te experimenteren. Het is dus toch op een nuttige les uitgedraaidâ, vertelde Nieuwlaar, die lange tijd niet zo tevreden had gekeken als toen hij in hartje Helmond met twee bekers in de auto het erepodium afreed.