Rode Kruis Belgie


Rode Kruis veroordeelt moord op Sri Lankaanse medewerkers

De Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging veroordeelt de ontvoering van en moord op twee stafleden van het Sri Lankaanse Rode Kruis. Dat gebeurde in Colombo, op 1 juni.

Sinnarasa Shanmugalingam (32) en Karthekesu Chandramohan (26) waren beide al lang actief voor het Sri Lankaanse Rode Kruis in Batticaloa, in het oosten. Ze waren in de hoofdstad Colombo, om een trainingsworkshop van het Rode Kruis bij te wonen. Op 1 juni, om kwart vóór zeven âs avonds, werden ze ontvoerd in het station van Colombo door onbekenden. Hun lichamen werden op 2 juni gevonden in het Ratnapura district.

âWe zijn geschokt door deze brutale moorden en wensen onze oprechte deelneming aan de familie van de overledenen over te makenâ, zegt Neville Nanayakkara, directeur-generaal van het Sri Lankaanse Rode Kruis. De Rode Kruisbeweging vraagt eveneens een onmiddellijk en uitgebreid onderzoek naar de moorden.

Het Rode Kruis herinnert alle strijdende partijen eraan dat moord verboden is onder het internationaal humanitair recht, en dat het werk van humanitaire organisaties gerespecteerd moet worden. Het dringt ook aan op maatregelen om te verzekeren dat hulpverleners die de burgerbevolking en personen die niet meer deelnemen aan de vijandelijkheden, bijstaan, vrij en veilig kunnen bewegen.

Het Rode Kruis zet zijn werk in Sri Lanka voort.

Mechelen, 4 juni 2007