Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit Sociale Wetenschappen

4 juni 2007

Willem Koops benoemd tot universiteitshoogleraar

Het college van bestuur heeft per 1 juni 2007 prof.dr. Willem Koops benoemd tot universiteitshoogleraar bij de Universiteit Utrecht. Koops is hoogleraar ontwikkelingspsychologie en decaan Sociale Wetenschappen. De Universiteit Utrecht kent nu acht universiteitshoogleraren die benoemd zijn wegens hun internationale kwaliteit en disciplineoverstijgende visie en uitstraling.

Willem Koops

Prof.dr. Willem Koops studeerde cum laude af in de psychologie in Groningen en promoveerde aldaar in de ontwikkelingspsychologie. Na tien jaar verbonden te zijn geweest aan de Rijksuniversiteit Groningen, werd Koops in 1981 hoogleraar ontwikkelingspsychologie bij de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij vervulde in de jaren daarna tevens gasthoogleraarschappen bij de Universiteiten van Michigan en Jakarta. Vanaf 2000 is Willem Koops als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Utrecht. Hij werd in 2003 decaan Sociale Wetenschappen en is begin dit jaar herbenoemd voor een periode van vijf jaar. Koops' onderzoek heeft vooral betrekking op de ontwikkeling van sociale cognitie; voorts publiceerde hij over de cultuurhistorische achtergronden van het denken over kinderen. Daarnaast is hij als editor van internationale vaktijdschriften, bestuurder van wetenschappelijke Societies en organisator van veel en invloedrijke conferenties en colloquia, van grote betekenis voor de (inter)nationale ontwikkelingspsychologie.

Universiteitshoogleraren

Het college van bestuur benoemt een zeer beperkt aantal wetenschappers van internationaal erkende topkwaliteit met disciplineoverstijgende visie en uitstraling tot universiteitshoogleraar. Een universiteitshoogleraar staat o.a. garant voor innovatief onderzoek en onderwijs, en kan hieraan in volledige vrijheid werken. Verder speelt de universiteitshoogleraar een profilerende rol in het academische en maatschappelijke debat. Eerder zijn in Utrecht tot universiteitshoogleraar benoemd prof.dr. Frits van Oostrom, prof.dr. Paul Schnabel, prof.dr. Herman Philipse, prof.dr. G. van Koten, prof.dr. P.T. van der Veer, prof.dr. W.A. Wagenaar en prof.dr. E. van der Wall.

Meer informatie

Ludo Koks, woordvoerder Universiteit Utrecht, (030) 253 2501, e-mail L.P.M.Koks@uu.nl

Maria Splinter, Faculteit Sociale Wetenschappen, (030) 253 6718, e-mail M.M.Splinter@fss.uu.nl.