Partij van de Arbeid

Bussemaker investeert in ouderenzorg

04-06-2007 01:37

PvdA-staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat investeren in de verzorgings- en verpleeghuizen. Er komt extra personeel en meer plaats voor kleinschalig wonen. Bussemaker: Het meest fundamentele dat we kunnen doen voor mensen die zorg nodig hebben is oog hebben voor hun kwaliteit van leven. Daar ga ik in investeren.

Bussemaker wil dat verzorgers meer tijd doorbrengen aan het bed en minder aan het bureau: Meer tijd voor daadwerkelijk contact tussen ouderen en hun verzorgers kan flink bijdragen aan de kwaliteit van de zorg. De financiële ruimte zal er zijn om 5000 tot 6000 extra medewerkers aan te trekken. Dit wel onder de voorwaarde dat er meer uren aan de directe zorgverlening worden besteed. Dit plan van Bussemaker is hard nodig door de toenemende vergrijzing en een dreigend arbeidstekort in de zorgsector.

De komende jaren komt er ook meer plaats voor kleinschalig wonen, er komen 6000 plaatsen bij. Bussemaker wil hiermee het keuzeaanbod vergroten en iets doen aan de toegenomen vraag naar zorg voor dementerende mensen. In 2010 zullen er ongeveer 207.000 demente mensen zijn.

Daarnaast wil Bussemaker dat in 2010 iedereen die in een zorghuis wil wonen, kan kiezen voor een éénpersoonskamer. Het aantal tweepersoonskamers gaat flink omlaag. Wel zal een klein aantal tweepersoonskamers nodig blijven omdat sommige mensen bijvoorbeeld samen met hun partner willen wonen.