Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Halve Finale NK schoolschaken en Chess Challenge

Chess Challenge (NK studententeams)
In Nijmegen is zaterdag de halve finale gespeeld van de Royal Haskoning Chess Challenge, het Nederlands kampioenschap voor studententeams. Net als vorig jaar zijn de Erasmus Universtiteit Rotterdam en de Rijksuniversiteit Groningen favoriet voor de titel. Beide plaatsten zich als ongeslagen poulewinnaars schijnbaar eenvoudig voor de finale. Erasmus versloeg het toch ook niet zwakke team van de TU Delft met maar liefst 4-0. In de finale kan Delft evenwel revanche nemen, want ook zij plaatsten zich via overwinningen op Tilburg en het tweede team van Amsterdam. In de poule van Groningen ging verrassend genoeg Maastricht als tweede door naar de finale. Zij scoorden een bordpunt meer dan het eerste team van Amsterdam.

Ir. Leo Visser, lid van de Raad van Bestuur van Royal Haskoning en Internationaal Grootmeester Jan Smeets, bord 1 van de Erasmus Universiteit, in een onderonsje.

Het team dat op 9 juni de studententitel wint zal worden uitgezonden naar de Canadian Open (7-15 juli) in Ottawa. Direct na de prijsuitreiking zal aan de teamleider van het winnende team worden gevraagd de vier namen voor deze uitzending bekend te maken.

Voortgezet Onderwijs I
Het strijd om het kampioenschap lijkt te gaan tussen het Driestarcollege uit Gouda en het Keizer Karel College uit Amstelveen. Het Stedelijk Gymnasium Leiden was echter niet op volle sterkte aanwezig en valt zeker niet te onderschatten. Het Veluws Lyceum completeert de finalegroep. Zij bleven een half bordpuntje voor op het Gymnasium Haganum.

Voortgezet Onderwijs II
In deze categorie hebben de bekende schaakscholen zich voor de finale geplaatst: Praedinius Gymnasium Groningen, Stedelijk Gymnasium Leiden en het Christelijk Gymnasium Utrecht. Het Amsterdams Lyceum completeert dit drietal door de groep met het Stedelijk Gymnasium Leiden zelfs te winnen.

Basisonderwijs
In de eerste halve finalegroep kwamen maar liefst vijf van de zes teams in aanmerking voor een finaleplaats. De Leidse kampioen De Vink won zelfs van de nummers 1 en 2, maar plaatste zich toch niet. De enige Friese deelnemer, de Simon Havingaschool, won uiteindelijk met één matchpunt voorsprong op de rest van de groep en gaat samen met de Annie M.G. Schmidtschool uit Groningen naar de finale. De Hagenpoortschool uit Deventer en Maranatha uit Winschoten haalden het net niet.

In de tweede groep maakten de favorieten Tangram (Rotterdam) en de Zeelsterhof (Veldhoven) geen fouten en plaatsten zich voor de finale. De Zeelsterhof moest wel tweemaal een gelijkspel toestaan tegen Het Palet en de Koningin Emma 2.

In de derde halve finalegroep was het weer een stuk spannender. Het eerste team van de Koningin Emmaschool (Bussum) en De Korenaar uit Apeldoorn gaan naar de finale. Zij bleven landskampioen De Koekoek (Utrecht) en de 2e Dalton school (Amsterdam) nipt voor.

Schaken tegen de Beer

Tijdens de halve finale was er tussen de wedstrijden door weer van alles te doen: schaken tegen de beer (Joost Retera), ingewikkelde prijsvragen oplossen (schaaksudoku) en het oplossen van de breinbrekers van Arabesk. Op 9 juni is de grote finale en komt o.a. Loek van Wely een simultaan verzorgen. (EvB)

---