Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Waterschap en gemeente baggeren watergangen in Nieuwegein

4 datum 2007 - Aannemersbedrijf J. den Breejen b.v. uit Hoofddorp start rond 11 juni in opdracht van gemeente en waterschap met het baggeren van watergangen in de wijken Zuilenstein, Doorslag en Hoog Zandveld te Nieuwegein. Dit is het begin van een groot project, waarbij ongeveer tweederde van de watergangen in Nieuwegein gebaggerd gaat worden. Het totale project is eind 2008 afgerond. Er wordt in totaal 120.000 kuub bagger verwijderd.

Baggerwerk, waarom?

Op de bodem van iedere sloot of waterpartij verzamelt zich in de loop der tijd bagger. Bagger vormt zich uit onder andere gevallen blad, plantenresten en zwerfvuil. Door deze bagger wordt de sloot steeds ondieper. Bij warm weer bevat het kleine laagje water nog maar een beperkte hoeveelheid zuurstof. Vissterfte en stank kunnen bij warm weer het gevolg zijn. Een ondiepe sloot kan ook minder water afvoeren, wat bij heftige regenval tot overstromingen kan leiden. Genoeg redenen voor het waterschap en de gemeente om in actie te komen. Gemeente en waterschap doen hun uiterste best om tijdens de werkzaamheden rekening te houden met de natuur. Het is helaas niet te voorkomen dat baggeren een tijdelijke impact heeft op het leefmilieu in de sloot, maar op de lange termijn is de natuur zeker gebaat bij een baggerbeurt.

Werkwijze

De bagger wordt met een schuifboot over de bodem van de sloot naar één punt geschoven. Daar schept een kraan de bagger uit het water in de bak van een vloeistofdichte vrachtwagen. In bredere sloten staat de kraan op een drijvend ponton. De vrachtwagen brengt de bagger naar een overslaglocatie, de loswal bij de plofsluis (aan het Amsterdam-Rijnkanaal) Daarvandaan wordt de bagger per schip afgevoerd naar een baggerdepot in Drachten. Per dag wordt zo'n 600 kuub bagger verwijderd. Dit zal enige overlast met zich meebrengen, waarvoor we uw begrip vragen.

Kroos

Er is de laatste jaren veel kroos in de watergangen van Nieuwegein. Het baggeren van de watergangen kan dit probleem in eerste instantie verergeren, doordat de voedselrijke bodem van de watergangen wordt losgewoeld. Op de langere termijn is baggeren één van de oplossingen van het kroosprobleem, want de voedselrijkdom van het water neemt uiteindelijk af.

Meer informatie

Iedereen die aan een watergang woont die gebaggerd gaat worden krijgt voor de aanvang van de werkzaamheden een aankondiging in de brievenbus. Verder staan er berichten op de gemeentepagina in `Ons Nieuwegein' en op de website van de gemeente www.nieuwegein.nl