Gemeente Hoorn


Waardering leefbaarheid in Hoorn licht gestegen

4 juni 2007 - De inwoners van Hoorn vinden dat de leefbaarheid in de stad licht is gestegen. Dit blijkt uit een enquête die is gehouden in het kader van de vierde Leefbaarheidsmonitor Hoorn 2006. Het totaaloordeel over de leefbaarheid in Hoorn is licht gestegen van 7,0 in 2004 naar 7,1 in 2006.
In december 2006 is een enquête gehouden onder inwoners van Hoorn. Gelijkertijd is de vragenlijst verzonden naar 'sleutelpersonen', zoals vertegenwoordigers van IntermarisHoeksteen, Stichting Netwerk, de politie, de gemeente en de wijkoverlegorganen. Gevraagd is om, naast een totaalcijfer voor de leefbaarheid, rapportcijfers te geven voor dertien leefbaarheidsaspecten in de buurten van Hoorn. Hierbij gaat het om groen- en speelvoorzieningen, scholen, winkels en andere voorzieningen, het samenleven van allochtonen en autochtonen, betrokkenheid in de buurt, vervuiling, overlast van activiteiten, criminaliteit, veiligheidsgevoel, overlast van personen en verkeersoverlast. De uitkomsten spelen een belangrijke rol bij het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in de wijken en buurten in Hoorn.

De enquête is eerder gehouden in 1998, 2001 en 2004. Na de meting in 2004 is besloten om de enquête elke twee jaar uit te laten voeren om zo de informatie sneller te kunnen koppelen met de informatie uit de wijkgerichte aanpak. Daarom is de meting in december 2006 opnieuw uitgevoerd. Tevens is besloten om een vraag toe te voegen over de beoordeling van de informatievoorziening van de gemeente op het gebied van leefbaarheid en veiligheid in de buurt.

Resultaten
In vergelijking met de derde meting in 2004 is de beoordeling van de leefbaarheid en de veiligheid in 2006 in de meeste buurten in Hoorn iets hoger uitgevallen. De totaalbeoordeling van de leefbaarheid is in 11 van de 20 buurten hoger uitgevallen. In 3 buurten is het totaaloordeel exact gelijk aan dat uit 2004. In 6 buurten is het totaaloordeel iets lager. Voor geheel Hoorn steeg de beoordeling van 7,0 in 2004 naar 7,1 in 2006. In de rapportage is per leefbaarheidsaspect de beoordeling weergegeven en een vergelijking gemaakt met 1998, 2001 en 2004. De dertien aspecten zijn geclusterd in vier themas: fysieke woonomgeving, sociale woonomgeving, ongenoegens en veiligheid. De beoordeling over de informatievoorziening van de gemeente op het gebied van leefbaarheid en veiligheid in de buurt is voor geheel Hoorn 6,4. De beoordeling per buurt varieert van 5,9 (Grote Waal-Noord) tot 6,8 (Blokker en Nieuwe Steen). Deze vraag is dit jaar voor de eerste keer gesteld en een vergelijking met eerdere jaren is dus niet mogelijk.

Weging
De informatie in deze monitor geeft aan hoe de problemen in de verschillende wijken en buurten door de bewoners ervaren worden. Het levert duidelijke signalen op over waar zich knelpunten voordoen. In 2001 en 2004 sprongen drie buurten er duidelijk uit als het gaat om een lagere totaalbeoordeling in vergelijking met de andere buurten in Hoorn. Dat waren Risdam Noord-210 (de Tuinenbuurt), Grote Waal-Noord (onder andere Siriusstraat, Orionstraat, Melkweg) en Kersenboogerd, het centrumgebied rond het station. In 2004 scoorden deze drie buurten overigens al iets beter dan in 2001. In 2006 is die lijn doorgezet. Risdam-Noord-210 scoort geen enkele onvoldoende meer en is op 10 van de 13 aspecten beduidend vooruitgegaan (0,4% of meer). Weliswaar zijn de buurten Grote Waal-Noord en Kersenboogerd-centrum op enkele aspecten licht vooruitgegaan maar deze buurten scoren nog steeds de slechtste beoordelingen binnen de gemeente. Geen enkele buurt scoort een onvoldoende in het totaalbeeld. In 2004 scoorden vier buurten nog lager dan een 6,0 en in 2006 geen enkele buurt. De grootste vooruitgang is te constateren in Grote Waal-Zuid (van 5,9 naar 6,5) en Risdam Noord-210 (Tuinenbuurt) (van 5,8 naar 6,6). In slechts enkele buurten is de totaalbeoordeling iets lager met maximaal 0,3% (Binnenstad van 7,6 naar 7,3 en Risdam Noord-214 (Kruidenbuurt) van 7,0 naar 6,7).

Wijkgericht werken
De Leefbaarheidsmonitor 2006 geeft de subjectieve beoordeling door de geënquêteerden weer. De informatie geeft weer hoe degenen die in de buurten wonen en werken problemen ervaren. De resultaten ervan worden gebruikt als een van de informatiebronnen bij het wijkgericht werken aan verbetering van de leefbaarheid en veiligheid in Hoorn. Eind 2008 vindt de volgende meting van de Leefbaarheidsmonitor in Hoorn plaats. Of de in gang gezette stijging doorzet, zal zich dan uitwijzen.