Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2060716900

Vragen van het lid Leijten (SP) aan minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Van Bijsterveldt- Vliegenthart, over het landelijk economie-examen vmbo gemengde leerweg/theoretische leerweg (gl/tl.) (Ingezonden 4 juni 2007)


1
Bent u op de hoogte van het feit dat in het economie-examen vmbo gl/tl één opgave betrekking heeft op het automerk Daihatsu en één opgave betrekking heeft op de Postbank? Wat is uw oordeel hierover? 1)


2
Deelt u de mening dat de aard van deze opgaven niet was gewijzigd als de beeldmerken waren vervangen door te spreken over `een bank' en `een automerk'? Zo neen, waarom niet?


3
Zijn er geldelijke vergoedingen ontvangen door de Centrale Examenscommissie Vaststelling Opgaven (CEVO), of anderen, om over zowel Daihatsu als de Postbank een opgave op te nemen in het examen?


4
Deelt u de mening dat deze opgaven van het economie-examen vmbo gl/tl een vorm zijn van sluikreclame? Zo ja, wat is uw oordeel hierover? Zo neen, waarom niet?


5
Deelt u de mening dat (sluik)reclame in een eindexamen onwenselijk is? Zo ja, welke stappen gaat u ondernemen om dit in de toekomst tegen te gaan? Zo neen, waarom niet?


1)
http://ncrv.eindexamen.nu/eindexamens/uitwerkingen/2007/VMBO_Gemengde_Leerweg_GL ___Theoretische_Leerweg_TL/1/economie/882/