Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg Belgie

tijdskrediet vanaf 1 juni 2007

Wijzigingen CAO tijdskrediet vanaf 1 juni 2007

Mijn bestelling
(0 items)

Â

De Nationale Arbeidsraad heeft op 30 maart 2007 de CAO nr. 77quater gesloten. Deze CAO wijzigt de regeling tussen werknemer en werkgever rond het tijdskrediet op een aantal punten.
Op 1 juni 2007 treden deze wijzigingen in werking .( De CAO nr77 quater van 30 maart 2007 tot wijziging van de CAO nr77 bis van 19 december 2001 tot vervanging van de CAO nr77 van 14 februari 2001 tot invoering van een stelsel van tijdskrediet, loopbaanvermindering en vermindering van de arbeidsprestaties tot een halftijdse betrekking, kan geraadpleegd worden op website van de Nationale Arbeidsraad.)

De betrokken wijzigingen vloeien voort uit het Generatiepact dat verder werd uitgevoerd door het Interprofessioneel Akkoord 2007-2008. Â

* een meer flexibele uitoefening van het recht op de
1/5-loopbaanvermindering

Tot nu toe kon het recht op de 1/5-loopbaanvermindering slechts worden uitgeoefend door een dag of twee halve dagen per week niet te werken. Van dit principe kon, onder bepaalde voorwaarden, worden afgeweken voor werknemers tewerkgesteld in ploegen of in cycli.

Ingevolge de CAO nr. 77quater wordt het mogelijk dat een andere, gelijkwaardige regeling wordt vastgesteld over een periode van maximum 12 maanden.

Hiertoe moet, ofwel een CAO worden gesloten op sector- of ondernemingsniveau, ofwel, in geval er geen vakbondsafvaardiging in de onderneming aanwezig is, een wijziging van het arbeidsreglement worden doorgevoerd en mits daarover een wederzijds schriftelijk akkoord wordt gesloten tussen de werknemer en de werkgever.

* voor werknemers van 50 jaar en ouder wordt de vereiste anciënniteit teruggebracht van 5 naar 3 jaar

Vóór 1 juni 2007 gold voor werknemers van 50 jaar en ouder die een
1/5-of een :-loopbaanvermindering wilden nemen, steeds een anciënniteitsvoorwaarde van 5 jaar.

Vanaf 1 juni 2007 wordt dat verminderd tot 3 jaar. Deze anciënniteitsvoorwaarde kan in onderling akkoord tussen de werknemer en de werkgever verder worden ingekort tot minimum 2 jaar voor werknemers die vanaf hun 50ste worden aangeworven en tot minimum 1 jaar voor werknemers die vanaf hun 55ste worden aangeworven. Â
* uitstel van het recht op de 1/5-loopbaanvermindering voor werknemers van 55 jaar en ouder met een sleutelfunctie

Onder bepaalde voorwaarden kan de werkgever de uitoefening van de
1/5-loopbaanvermindering gedurende maximum 12 manden uitstellen voor werknemers van 55 jaar en ouder die een sleutelfunctie uitoefenen.
* voorkeur-en planningsmechanisme en werknemers van 55 jaar en ouder in het kader van de 1/5-loopbaanvermindering

In het Generatiepact, dat verder werd uitgevoerd door het Interprofessioneel Akkoord voor 2007-2008, werd overeengekomen om enerzijds de werknemers van 55 jaar of ouder die 1/5 loopbaanvermindering uitoefenen of hebben aangevraagd niet meer mee te rekenen voor de berekening van de drempel vanaf wanneer een voorkeur-of planningsmechanisme wordt toegepast en om anderzijds dit voorkeur-en planningsmechanisme niet te laten spelen op deze categorie.Â

Opmerking

Parallel aan de wijzigingen rond tijdskrediet zal ook de reglementering rond de onderbrekingsuitkeringen (het KB van 12 december 2001 tot uitvoering van hoofdstuk IV van de wet van 10 augustus 2001 betreffende verzoening van werkgelegenheid en kwaliteit van het leven betreffende het stelsel van tijdskrediet, loopbaanvermindering en vermindering van de arbeidsprestaties tot een halftijdse betrekking) een aantal wijzigingen ondergaan. Â

Â

Â
Â

Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg -