Gemeente Heusden


Wateroverlast in Heusden beter in kaart 4 juni 2007 Wateroverlast in Heusden beter in kaart

Enkele weken geleden is door de gemeente Heusden huis aan huis een enquête verspreid om te achterhalen op welke plaatsen wateroverlast ervaren wordt. Hieruit komt naar voren dat bijna de helft van de respondenten in de afgelopen drie jaar wateroverlast heeft gehad. Dit ontstond voornamelijk als gevolg van hevige regenval.

In totaal hebben ruim 800 van de 16.000 huishoudens uit de gemeente Heusden aan het onderzoek naar de wateroverlast meegewerkt. Dit komt neer op een respons van 5 procent. Van deze groep heeft 55 procent in de afgelopen drie jaar geen wateroverlast ervaren en 45 procent wel. Bij deze laatste groep ging het in 65 procent van de gevallen om wateroverlast in de woning. En voor 82 procent buiten de woning. Totaal is dit meer dan 100 procent, omdat verschillende inwoners zowel binnen als buiten kampten met wateroverlast.

De riolering kan het water niet snel genoeg verwerken. Dat wordt door bijna 90 procent van de geënquêteerden als belangrijkste oorzaak gezien van de wateroverlast in en buiten de woning. Twaalf procent geeft aan dat de overlast in de woning het gevolg is van een hoge grondwaterstand.
Uit deze rioleringsproblematiek leidt de gemeente af dat de problemen vooral ontstaan door hevige regenval. Het is niet te voorkomen dat het riool daardoor af en toe de hoeveelheid regenwater niet aan kan. Uiteraard wordt wel verder nagedacht over welke concrete maatregelen getroffen kunnen worden en de mogelijkheden van water te benutten. Dit wordt beschreven in het waterplan dat de gemeente opstelt in samenspraak met de provincie, de waterschappen Aa en Maas en De Dommel, Brabant Water en adviseur Royal Haskoning. In juli wordt doorgepraat op de grote lijnen van het waterplan en diverse projecten. U kunt de voortgang van het waterplan volgen via deze website. Hier vindt u ook een forum over het onderwerp en kunt u uw mening geven.

Wilt u direct voorkomen dat (opnieuw) wateroverlast in uw woning kan ontstaan? Dat kan eenvoudig door het plaatsen van een speciaal ontlastputje (zie foto). Dat voorkomt dat bij hevige/extreme regenval het hemelwater dat (tijdelijk) niet meer afgevoerd kan worden de woning instroomt via bijvoorbeeld het toilet. Het putje zorgt ervoor dat het overtollige water wordt geloosd in uw tuin. Het ontlastputje wordt geplaatst bij een regenpijp en via een sifon aangesloten op de huisaansluiting. Uw installateur kan u hierover advieseren.

ontlastputje
Geplaatst op: 4 juni 2007