Senternovem


04-06-2007 | Hardere opstelling EU ten aanzien van ethische aspecten

Met het hoge budget dat de EU via het Zevende Kaderprogramma beschikbaar stelt voor onderzoek, komt ook een grotere verantwoordelijkheid. Dit vertaalt zich binnen KP7 als een strenge "ethische beoordeling" van alle projecten die de wetenschappelijke evaluatie hebben doorstaan. In het evaluatiecriterium `wetenschappelijke en technologische kwaliteit' wordt ook beoordeeld of het voorstel ethische aspecten impliceert. Voorstellen waarin de ethische aspecten genegeerd of onvoldoende aandacht krijgen, zullen binnen het evaluatiecriterium `wetenschappelijke en technologische kwaliteit' met name lager scoren.

In tegenstelling tot de gang van zaken in KP6 zal de Europese Commissie na de wetenschappelijke evaluatie geen additionele ethische informatie opvragen bij de consortia. Dit houdt in dat het essentieel is om alle eventuele ethische kwesties al bij de indiening goed uit te werken.

In de praktijk zal dat betekenen dat alle ethische aspecten uitvoerig beschreven moeten staan in het voorstel. Men moet dan onder andere denken aan de volgende zaken: `Informed consent', `Research on Human Embryos', `Privacy Issues', `Research on Animals', `Research in Developing Countries' en `Dual use'. Wij hebben ter informatie hieronder een drietal onderwerpen toegelicht.

Alle belangrijke informatie en bijbehorende documentatie kunt u op de cordis website downloaden http://cordis.europa.eu/fp7/ethics_en.html
* Informed consent:
Als personen op een of andere manier onderworpen worden aan onderzoek is het belangrijk dat deze goed geïnformeerd zijn over de doelstellingen van het onderzoek, mogelijke schadelijke effecten en over de mogelijkheid om zich te allen tijde zonder verdere gevolgen terug te kunnen trekken uit het onderzoek. Verder moet de verstrekte informatie uitleg bevatten over het beheer van de verkregen resultaten en moet het duidelijk zijn wat er met de gegevens gebeurt na afloop van het project. De informatievoorziening moet in de relevante taal zijn en het taalgebruik moet helder en simpel zijn. Personen moeten een verklaring ondertekenen dat ze van al deze gegevens op de hoogte zijn en dat ze op vrijwillige basis deelnemen aan het onderzoek. Het is noodzakelijk om de informatie-sheets en de toestemmingsformulieren met het voorstel in te dienen. Ook bij het gebruik van menselijke weefsels gelden deze normen.
* Privacy kwesties:
Zodra data verzameld en bewaard wordt die aan individuen gerelateerd kan worden, gaat de privacyproblematiek een rol spelen. In de voorstellen moet duidelijk beschreven worden hoe de persoonlijke gegevens beschermd zullen worden en hoe de data behandeld zullen worden. Ook hier moeten de relevante formulieren met betrekking tot de informed consent met het voorstel ingediend worden. Ook projecten die zich bezig houden met biobanken zullen rekening moeten houden met deze problematiek.
* Dierproeven:
Bij het gebruik van dieren voor onderzoek moet duidelijk in het voorstel beschreven worden waarom deze dieren gekozen zijn en waarom de beoogde resultaten het gebruik van dieren voor het onderzoek rechtvaardigen. In het voorstel moet ook duidelijk aangeven waarom andere methodes en/of alternatieven ter vervanging van dierproeven niet toegepast kunnen worden. Tevens moet men het aantal te gebruiken dieren weergeven met duidelijke statistische referenties.

Contact: EG-Liaison, Sandra de Wild en Esther Verhoeven, tel: 070 3735250