LTO Noord


Compensatie mkz-boeren: eindelijk gerechtigheid!

âEindelijk gerechtigheidâ, reageert voorzitter Siem Jan Schenk van de vakgroep LTO Rundveehouderij op het bericht, dat Brussel alsnog instemt met compensatie voor een grotere rundveehouders bij de MKZ-bestrijding in 2001. âWe hebben hier aan lang vastgehouden en er jaren voor gestreden. En gelukkig met een prima resultaat, al heeft het natuurlijk wel erg lang geduurdâ, aldus Schenk.

Op de bedrijven van deze veehouders werden bij preventieve ruimingen runderen en kalveren gedood en niet naar het slachthuis afgevoerd. Ze dreigden hierdoor hun compensatie mis te lopen. Veehouders van wie de dieren wél naar het slachthuis waren afgevoerd en daarna naar de destructie gingen, kregen vorig jaar al een vergoeding toegekend.

Het gaat in Nederland om circa 32.000 dieren waarmee een totaalbedrag van 1,65 miljoen euro is gemoeid. Het ministerie van LNV liet gisteren weten, dat de Europese Commissie na langdurige onderhandelingen heeft ingestemd met compensatie in de vorm van slachtpremies.

Het ministerie van LNV ging er indertijd vanuit dat compensatie niet kon vanwege het feit, dat Brussel dit zou opvatten als onrechtmatige overheidssteun. LTO Nederland heeft zich hier volgens Schenk altijd vierkant tegen verzet: âHet gaat immers om vergelijkbare gevallen en soortgelijke bestrijding van de ziekte. Dan kun je dat verschil in behandeling gewoon niet maken.â

Het ministerie van LNV heeft de afgelopen jaren deze inzet aangehouden en hield vast aan een vergelijkbare vergoeding voor op bedrijven gedode dieren uit de nationale begroting. De Europese Commissie heeft hier nu eindelijk groen licht voor gegeven. Schenk: âMeestal is een lange adem nodig om dit soort zaken voor elkaar te krijgen. Soms lukt het zoals nu en daar ben ik hartstikke blij mee.â

Maandag 4 juni 2007