Geld voor maatschappelijke opvang en verslavingsbeleid niet goed verdeeld

De bekostiging van het rijk voor de maatschappelijke opvang en het verslavingsbeleid blijkt onvoldoende aan te sluiten bij de kosten die gemeenten maken op dit terrein. Een onderzoek naar een betere verdeling van die gelden is op dit moment nog niet voldoende betrouwbaar om tot een structurele herverdeling van middelen over te gaan. Tot deze conclusie komt de Raad voor de financiële verhoudingen in een advies aan de staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Duidelijk is wel dat er grote verschillen bestaan in de eigen gemeentelijke bijdrage in aanvulling op de rijksbijdrage. Het is echter nog onvoldoende duidelijk waardoor deze verschillen ontstaan. Dit belemmert de ontwikkeling van deugdelijke verdeelmodellen en de interpretatie van de uitkomsten.

Een verdeling waarbij rekening wordt gehouden met de zwaarte van de zorgvraag is een goed criterium voor een rechtvaardige verdeling van middelen. De wijze waarop de opvangdruk wordt vastgesteld, acht de Raad niet solide genoeg. Dit wordt bevestigd door de niet altijd even logische uitkomsten.

De Raad denkt wel dat het mogelijk is om op basis van de gegevens van het onderzoeksrapport, na een kritische toetsing van de gegevens, te komen tot een meer rechtvaardige verdeling van middelen. Een rechtvaardige verdeling, die recht doet aan de verschillen in de kosten tussen de centrumgemeenten.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed