Bijleveld pakt lasten specifieke uitkeringen aan

Staatssecretaris Bijleveld Schouten van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gaat het aantal specifieke uitkeringen stevig verminderen. Ook wil zij minder regeldruk rond specifieke uitkeringen. Dit laat zij de Tweede Kamer weten in haar aanbiedingsbrief bij het Overzicht Specifieke Uitkeringen 2007. Specifieke uitkeringen zijn uitkeringen van het Rijk aan provincie en gemeenten die bedoeld zijn voor het uitvoeren van een specifieke taak. Provincie en gemeente moeten aan het Rijk verantwoording afleggen over hoe de specifieke uitkeringen zijn besteed.

Bijlevelds plannen zijn in lijn met afspraken in het Regeerakkoord. Hierin staat dat taken en bevoegdheden worden gedecentraliseerd naar provincie en gemeente. Dit wordt onder meer gerealiseerd door de helft van het huidige aantal specifieke uitkeringen over te hevelen naar algemene fondsen. Andere speciale uitkeringen worden gebundeld.

Bijleveld constateert dat een belangrijk succes al is geboekt met de introductie van de nieuwe verantwoordings- en controlesystematiek voor speciale uitkeringen: dit houdt in dat de overheid minder verantwoordingsinformatie vraagt en dat er ook minder controle plaatsvindt (single information en single audit). Voor het jaar 2006 geldt dit voor 29 specifieke uitkeringen, vanaf 2007 geldt dit ook voor de andere specifieke uitkeringen.

Voor een aantal maatregelen is een wijziging van de Financiële Verhoudingswet nodig. Naar verwachting zal deze voor de zomer naar de Raad van State gaan en in de tweede helft van 2007 naar de Tweede Kamer.

Noot voor redacties (