Ingezonden persbericht


Persbericht

Alders blij met plan herstel Waddenzee

Leeuwarden, 4 juni 2007
Voorzitter van het Regionaal College Waddenzee (RCW) Hans Alders reageerde vanmiddag enthousiast op 'Het Tij Geleerd', een plan voor natuurherstel in het waddengebied van acht natuurorganisaties en veertien onderzoeksinstellingen. Hij zei blij te zijn met de inhoud van het plan, maar zeker ook met het permanente karakter van deze samenwerking tussen natuurbescherming en onderzoek.

Aan het begin van de RCW-vergadering van hedenmiddag presenteerden Hidde van Kersen, directeur Waddenvereniging, en Piet Hoekstra, hoogleraar Fysische Geografie Universiteit Utrecht, de brochure 'Het Tij Geleerd' aan Hans Alders als voorzitter van de RCW.

Acht noordelijke natuurorganisaties en veertien onderzoeksinstellingen ontwikkelden een samenhangend programma voor natuurherstel en kennisontwikkeling in het waddengebied, onder de titel 'Het Tij Geleerd'. De organisaties dringen hierin aan op investeringen in fundamenteel en zorgvuldig herstel van natuurwaarden en veerkracht van het waddengebied. Op basis van het hier gepresenteerde programma zullen zij de komende jaren gezamenlijk herstelprojecten indienen bij het Waddenfonds. Daarbij komt het goed uit dat de minister van VROM zojuist heeft besloten binnenkort het Waddenfonds partieel open te stellen voor natuurprojecten.

Het is in de waddenwereld een unieke gebeurtenis dat de natuurorganisaties en de wetenschappelijke instellingen die onderzoek doen in het waddengebied samen zo'n programma opstellen. Hans Alders: "Het permanente karakter van deze samenwerking zal bijdragen aan verdieping van de kennis van het waddenecosysteem en zo een nog steviger fundament bieden voor beleid en beheer. En daar mogen de natuur èn de bewoners van het waddengebied blij mee zijn."

------------------einde bericht-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor verdere informatie
Hidde van Kersen - 06 1088 3259
Anky Woudstra - 06 5374 5847

'Het Tij Geleerd' is te vinden op www.waddenvereniging.nl

Binnenkort ontvangt u een uitnodiging voor een veldexcursie met inhoudelijke uitleg over het plan.

In Het Tij Geleerd werken samen:

· natuurorganisaties:
It Fryske Gea, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Stichting het Groninger Landschap, Stichting Landschap Noord-Holland, Stichting Wad, Vogelbescherming Nederland, Waddenvereniging.


· onderzoeksinstellingen:
Alterra (WUR), Civiele Techniek & Geowetenschappen (T.U. Delft), Centre for Ecological and Evolutionary Studies CEES (Rijks Universiteit Groningen), Department of Environmental Science (Radboud Universiteit Nijmegen), Institute for Marine and Atmosferic Research (Universiteit Utrecht), Institute for Marine Resources & Ecosystem Studies (Wageningen IMARES vestiging Texel), Institute for Water Education (UNESCO-IHE), Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), Nederlands Centrum voor Kustonderzoek (NCK), Netherlands Institute for Ecology (NIOO), Netherlands Institute of Applied Geoscience (TNO-B&O), SOVON Vogelonderzoek Nederland, Water Engineering and Management (Universiteit Twente), WL-Delft Hydraulics.