Ingezonden persbericht


Leiden, 4 juni maart 2007

Kevin Abbring maakt kennis met de keerzijde van de rallymedaille

Na drie overtuigende zeges op rij vond Kevin Abbring in de Paradigit ELE-Rally voortijdig zijn Waterloo. De KNAF Talent First-rijder raakte met zijn Mitsubishi Colt na een plotselinge slippartij een brugleuning en moest zijn bolide diep teleurgesteld aan de kant zetten. En dat nota bene in zijn thuisrally.

Zeges aaneen rijgen is een prettige bezigheid, zeker als je een jong, aanstormend rallytalent bent. Maar het klappen van de zweep leer je zeker zo goed als je langs de kant staat toe te kijken hoe je concurrenten de prijzen voor je neus wegslepen, terwijl jíj vroegtijdig bent gestrand. Als dat door mechanische pech komt is het al vervelend, als het door een ongelukje komt draait het zelfs op tandenknarsen uit. Toch maakte zo goed als niemand zich echt druk over Abbrings voortijdige uitvallen, hooguit de penningmeester van het KNAF Talent First-budget. "Ook dat hoort bij de sport en maakt je er alleen maar sterker op", meende een oude rot in het rallyvak. Toch was de vierde rally in Juniors carrière zo goed begonnen, ook al moest hij dit keer serieus rekening houden met zijn ervaren vader Edwin. De familie komt uit Son en een rally rond Helmond, met zelfs een klassementsproef in eigen dorp, is iets bijzonders en maakt extra krachten los. Zo won Abbring Senior meteen de eerste KP, al was het verschil met Junior slechts een luttele tel. Het uitverkoren KNAF-talent zette meteen een tandje bij en reed per KP een paar seconden van Senior weg, al bleef die in het voetspoor hangen. Inmiddels was Evert Bolderheij, met wie Edwin Abbring in de Tank S nog zo'n fascinerend duel had uitgevochten, na een gigantische luchtsprong op een onverhard pad van het toneel verdwenen. Helaas zou ook de KNAF Talent First-rijder niet lang daarna sneuvelen. Nadat hij eerst al in een kunstmatige chicane een waterton had geraakt, met slechts minieme schade tot gevolg, kwam op de 7e KP, Oirschot, het onverwachte einde. Ineens brak de achterkant van de oranje Mitsubishi Colt uit, raakte een brugleuning en brak het achterwiel half af. Verbeten probeerde Abbring nog naar het eind van de proef te sturen, waar de monteurs het probleem zeker zouden kunnen verhelpen, maar toen de heet geworden achterband ook nog eens klapte, was het 'einde oefening'. "Ik begrijp helemaal niet wat er gebeurde", vertelde de ervaren navigator Harmen Scholtalbers. "Kevin ging niet eens erg hard en dat was ook niet nodig want we hadden genoeg marge op de achtervolgers". De ongelukkige coureur weet het zelf aan een plaatselijk glad stukje weg. "Ook Mark Steijger was er even tevoren op precies dezelfde plaats afgeschoten en ook die had er geen verklaring voor. Een typisch geval van pech dus. Maar ik heb er van geleerd. Bij zo'n bruggetje kun je helemaal niets aan tijd winnen maar wel een wedstrijd verliezen", aldus de HAVO-scholier, die middenin de eindexamens zit. Als dat afgelopen is meldt hij zich bij zijn team MCC Motorsport, waar hij 8 weken lang gaat sleutelen. "Ik weet niets van autotechniek en sleutelen en ook dat moet je beheersen als je een goede rallyrijder wilt worden. Dat wordt dus een nuttige vakantiebesteding!".

De KNAF Talent First-rijder van vorig jaar, Hans Weijs Junior, was weer de meest spraakmakende rijder in de Paradigit ELE-Rally. Met zijn 'standaard' Groep N Mitsubishi Lancer Evo 8 finishte hij na een sensationeel sterk gereden wedstrijd als vierde algemeen, ruim voor een groot aantal rijders met veel sterkere rallywagens.

Uitslag Paradigit ELE-Rally

1. Abbring Sr./Van der Marel, 207 km (25 KP's) in 2 uur 29 min. 33 sec.; 2. Westerbeek/Mutsaers op 56 sec.; 3. Nieuwlaar/Kapteijn op 13 min. 4 sec. Stand na vier rally's

1. Edwin Abbring 71; 2. Kevin Abbring 60; 3. Henk Westerbeek 43

St. KNAF Talent First, Postbus 274, 2300 AG Leiden, 071 - 5892601

---- --