Waterschap Rivierenland


Nuttige oefening met het dichten van `gaten' in de dijk in Zaltbommel

Maandagochtend 4 juni a.s. oefende Waterschap Rivierenland het sluiten van enkele coupures in de waterkering langs de Waal te Zaltbommel. De oefening verliep voorspoedig en leverde enkele aandachtspunten op. Coupures zijn doorgangen voor verkeer en voetgangers in waterkeringen, zoals dijken en kades. Bij hoogwater sluit het waterschap deze `gaten' in dijken en kades, zodat het gebied erachter veilig is voor het rivierwater. In totaal zijn er 35 coupures in het gebied van Waterschap Rivierenland.

Er zijn tijdens de oefening in Zaltbommel drie coupures gesloten. Dit gebeurde met een ingenieus systeem van aluminium balken die op elkaar gestapeld worden. Per coupure nam het afsluiten ongeveer een half uur in beslag. Direct nadat een coupure was gesloten, werden de balken weer weggehaald om de overlast voor het verkeer tot een minimum te beperken.

De oefening maakte duidelijk dat het goed is om regelmatig met het materieel te oefenen, zodat de juiste volgorde van handelingen en materieel wordt aangehouden. Ook werd een beschadiging als gevolg van een aanrijding aan een van de coupures geconstateerd. Het waterschap neemt maatregelen om dit soort beschadigingen te voorkomen.

Het waterschap is te spreken over de goede samenwerking met de gemeente Zaltbommel die de wegafsluitingen verzorgde.

Foto hieronder: Sluiting van de eerste van de drie coupures is gaande.